Srna, 10.4.2015, Štrbac: Srpskim žrtvama dati imena da se njima ne bi manipulisalo

Збег Срба прогнаих из Републике Српске Крајине, „Олуја“ август 1995.  Фото АФП

Збег Срба прогнаих из Републике Српске Крајине, „Олуја“ август 1995. Фото АФП

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je, povodom 74 godine od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), da danas, kada Hrvati masovno održavaju mise zadušnice tvorcu NDH Anti Paveliću, Srbi moraju bar da se prisjete žrtava i da učine sve da budu utvrđena imena žrtava da njihov broj ne bi ostao predmet manipulacije.

Štrbac je rekao da o tome kakva su bila stradanja u NDH najbolje svjedoče Jasenovac i Gradina i ukazao da Srbi, ne samo da treba da na najvišem svjetovnom i crkvenom nivou obilježe 19. april, kada je izvršen proboj Jasenovca nego da konačno uđu u ozbiljan projekat utvrđivanja imena žrtava.

„Podaci su drastično različiti. U toj muzejskoj postavci u Jasenovcu je 83.000 imena. Na drugoj strani, u Gradini na panoima je navedeno 700.000 stradalih. Srbi moraju učiniti sve da srpske žrtve dobiju imena da bi postale vidljive“, upozorio je Štrbac.

On je naglasio da je podatak, iza kojeg stoji Zagreb, o 83.000 ubijenih i isto toliko imena, izuzetno zastrašujući, ali i da ostale žrtve moraju imati ime, jer njihove sudbine su odredile živote njihovih porodica i učinile da „njihovi preci više nemaju potomke“.

Koliko je istina o Jasenovcu i monstruoznosti NDH važna danas i u budućnosti, Štrbac je ilustrovao podsjećanjem da je u nedavnom procesu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid Srbija da bi dokazala zločin genocida u kontinuitetu Međunarodnom sudu pravde predočila slučaj „Jasenovac“.

„Tek kad se suočite postanete svjesni ogromnih propusta iz prošlosti. Kakve dokaze da predočite za tvrdnje o 700.000 mrtvih u Jasenovcu. Da imate popis imena, onda je to činjenica o kojoj nema diskusije. Mislim da nikada nije kasno da se žrtvama vrate imena. Da ne budu samo brojke. Bila bi pravda kada bi na srpskoj strani u Gradini bila napisana imena“, smatra Štrbac.

On ukazuje da je popis neophodan da ne bi u perspektivi kao zvanična istina o broju stradalih bila prihvaćena ona koju je u svojoj knjizi „Bespuća povijesne zbilje“ iznio uoči rata devedesetih godina prošlog vijeka predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

„Svake godine uoči obilježavanja proboja pitam se ono što sam se pitao i te 1991. godine. Zar je moguće da je žrtve sveo na 30.000 do 33.000? Zar je moguća tolika manipulacija žrtvama“, rekao je Štbac.

On je konstatovao da Srbi treba da shvate koliko je istine u staroj poslovici da onaj ko ne hrani svoju istinu hrani tuđu laž, da se osvijeste i ozbiljno uđu u projekat popisivanja jasenovačkih, ali i svih srpskih žrtava, bar onih ubijenih u 20. vijeku.

„Potrebno je da se uz angažovanje SPC, državnih vlasti u srpskim zemljama i dijaspore krene u izgradnju jednog srpskog memorijala koji će za Srbe imati značaj kao što ga danas ima hram Svetog Save, koji će ih ujediniti u istini i slozi“, izjavio je Štrbac.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed