НСПМ, РТС, КоССев, 6. 5. 2023, Уклоњена јутрос постављена застава Албаније са брда изнад Грабовца код Звечана; Албанци насрнули каменицама на Србе у Горњем Ливочу

Албанска застава постављена на брду изнад Грабовца, остало само копље Фото: НСПМ

Албанска застава постављена на брду изнад Грабовца, остало само копље Фото: НСПМ

Албанска застава која је, како се претпоставља, постављена током данашњег дана на кршу изнад села Грабовац у општини Звечан – у међувремену је уклоњена, јавили су мештани овог села, а преноси портал КоССев.

Застава се налазила на брду изнад овог села, где се камени блокови наслањају један на други и то одмах поред камена окреченог у белу боју, пише КоССев.

Према фотографијама које су порталу КоССев проследили мештани села Грабовац, застава се више ту не налази. Остало је само копље.

Мештани наводе да не знају ко је и када ову заставу уклонио, пише КоССев.

На кршу изнад села Грабовац где се велики камени блокови наслањају један на други, постављена је албанска застава.

Мештани овог села у општини Звечан казали су за наш портал да је застава на кршу највероватније постављена данас, односно пре пар сати.

Застава се налази на брду, одмах поред камена који је окречен у белу боју.

Према наводима мештана ту је био нацртан крст који је накнадно префарбан.

Застава Албаније постављена је свега неколико дана након што су заставе ове земље и косовске, које се већ годинама вијоре у насељу Бошњачка махала, замењене новим.

Већ дан касније замењене су старе и постављене нове српске заставе широм Севера Косова које су осим у насељеним местима, истакнуте и дуж магистралних путева ка централној Србији.

 

 

Албанци насрнули каменицама на Србе у Горњем Ливочу

Група Алабанаца напала је синоћ новинара Бојана Антића и његове рођаке у селу Горњи Ливоч код Гњилана, оштетила му аутомобил и није дозволила да оду својој кући након посете родитељима.

Антић је РТС-у рекао да су му са још неколицином рођака најпре препречили пут а онда их засули каменицама. Каже да је нападаче највероватније иритирала посета гостију из централне Србије.

„Дошле су сестре да за славу обиђу родитеље, на њиховим аутомобилима су регистарске ознаке градова из централне Србије, а њима то боде очи. Гађали су нас и псовали. Били смо приморани да се вратимо назад у кућу, позовемо полицију и сачекамо да они одраде свој посао“, рекао је Антић .

На аутомоблу је причињена штета, а ово није први случај напада на породицу Бојана Антића. Албанци из села су му недавно претили а пре два месеца су организовалил заседу и претукли његовог оца.

Антић, који ради у служби за информисање у Општкни Ново Брдо, каже да раније нападе на молбу свог оца није пријевљивао како не би додатно угрозио безбедност родитеља који још увек живе у селу.

Додаје да су сви напади у циљу засташивања како би се из Горњег Ливоча протерала његова али и преосталих петнаестак српских породица.

До 1999. године село Горњи Ливоч надомак Гњилана на истоку КиМ бројало је више од 80 српских домаћинстава и близу 370 људи. Данас их је једва седамдесетак.

 

Андрија Игић

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed