Блиц, 27.2.2014, Снимак сведочења припадника Озне о стрељању у Горњем Милановцу

Драган Хаџић показује где су тајне гробнице

Драган Хаџић показује где су тајне гробнице

Драган Хаџић, бивши припадник Озне, сведочио је још 2012. о недавно откривеној гробници на Брду мира у Горњем Милановцу, а у којој се налазе жртве које су стрељале комнистичке власти на крају Другог светског рата.

Хаџић се сам јавио Државној комисији за тајне гробнице и пристао да га снимају док показује где су закопане жртве и прича шта се тада дешавало.

– Хаџић се сам пријавио и донео оригинални документ Озне, са око 350 стрељаних људи из Горњег Милановца и околине – каже за “Блиц” историчар др Срђан Цветковић, тадашњи секретар Комисије за тајне гробнице.

Др Цветковић је са својом сарадницом Зорицом Маринковић 2012. на лису места  интервјуисао Хаџића, који је у међувремену преминуо. Хаџић је тада описао како је био у јединици Озне која је доводила људе на стрељање и затим чувала стражу да породице не узму тела.

– Стрељања су почела крајем 1944. и убијено је неколико стотина људи. Комисија је пописала именом и презименом око 350 људи из Горњег Милановца који су стрељани. Међутим није познато ко је све у гробници, јер су ту довођени људи из других места на стрељање. Такође не значи да су ту све жртве из Горњег Милановца, јер су и они убијани на другим местима – обајшњава др Цветковић.

Из Јавног предузећа за изградњу града у Горњем Милановцу саопштили су да су гробнице открили радници који су радили на чишћењу терена и који су о томе обавестили полицију. После сече и уклањања осушених стабала откривене су недавно гробнице, пуне људских костију.

Директор Јавног предузећа за изградњу Божидар Вучетић наредио је по проналажењу гробнице обустављање даљих радова.

Симак ће бити део изложбе „У име народа“

Овај снимак, као и докумет који је доставио Драган Хаџић биће део изложбе У име народа репресија у Србији 44-53 године, коју за почетак априла припрема др Срђан Цветковић у Историском музеју Србије. На изложби ће бити приказна бројна документа и видео снимци сачињени у Србији, али и још неким бившим републикама СФРЈ, о злочинима комунистичких власти.

Он је казао да је од Музеја рудничко-таковског краја и Завода за заштиту споменика културе у Краљеву затражио званичне податке о свему што је пропнађено, а што је узбудило јавност у Горњем Милановцу.

На самом врху Брда мира изграђен је велики плато где су подигнуте спомен гробнице са костима партизана и црвеноармејаца који су погинули у овом крају, а коју су 1962. године открили лидери тадашње Југославије и С С СР-а Јосип Броз Тито и Леонид Брежњев.

Тада, али и раније већ 1946. су на тајним гробницама, где су биле жртве које су стрељале комунистичјке власти, биле посађене саднице борова, који су се осушиле.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed