Глас Српске, 7.10.2016, Дачић: Изложба Истина о Јасеновцу у јануару у Њујорку

Потписивање Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сјећања на жртве у Другом свјетском рату

Потписивање Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сјећања на жртве у Другом свјетском рату

Београд – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће изложба „Истина о Јасеновцу“ бити отворена у Њујорку у јануару 2017. године, истичући да се свијету мора рећи истина о страдању Срба.

„Ћутање о злочинима је злочин и друга виктимизација жртава“, рекао је Дачић на свечаности под називом Заштита културе сећања на заједничке жртве страдања у Другом светском рату, одржаној у Министарству спољних послова у Београду.

Он је навео да је идеја свих учесника на пројекту „Јасеновац“ да се изложбом у Њујорку, на којој ће се наћи и дио материјала из Доње Градине из Републике Српске, пробуди свијест о колективном идентитету и заједничким вриједностима, које треба бранити у вријеме великих глобалних промјена и да „жртве које су пале за идеале неког боље света, не буду узалудне“.

„Овај пројекат треба да допринесе мобилисању свјетске јавности и да буде допринос напорима УН на очувању универзалних вриједности свих народа, као што је тежња миру и слободи, а посебно заштити људских права“, рекао је Дачић.

Дачић је изразио наду да ће то то бити скроман допринос свеопштим напорима на спречавању ревизије историје и заштити сјећања на све српске жртве 20. вијека, а посебно на јасеновачке великомученике.

Он је навео да је недавни сусрет познатих западних историчара Гидеона Грајфа, Берија Литучија и Кнута Торесена са режисером и професором Емиром Кустурицом дао импулс ближем повезивању не само личном, већ и институционалном.

Дачић је рекао да је то довело до потписивања историјског Меморандума о разумијевању Андрић института, Института за холокауст из Тел Авива, Института за Јасеновац из Њујорка, Института за упоредно право и Етнографског института САНУ из Београда.

Дачић је рекао да ће бити отворене и групе и катедре за изучавање холокауста и геноцида у Југославији од 1941. до 1945. године, а у Београду и Андрићграду ће већ од сљедеће године бити одржаване и свјетске конференције из ове области.

Он је истакао да би питање рехабилитације идеологија, које у себи садрже вјерску, расну и друге искључивости, требало да забрине сваког грађанина на планети и да се не смије дозволити да српске и јеврејске жртве падну у заборав, јер се ти злочини данас не само негирају, него се и оправдавају.

„Покушаји ревизионизма су позиви на буђење и подизање свести о опасностима рестаурације фашисоидних идеологија, у време узнапредовале технологије друштва, великог утицаја друштвених мрежа и интензивирања мигрантске кризе у Европи“, рекао је Дачић.

Изложба Истина о Јасеновцу биће одржана под покровитељством српске академске дијаспоре у Њујорку у јануару 2017. године.

С циљем очувања културе сјећања на страдале у Другом свјетском рату, у Министарству спољних послова данас је уприличено отварање једног сегмента те изложбе о Јасеновцу, која је у припреми за Њујорк.

У Министарству спољних послова потписан је и Меморандум о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сјећања на жртве у Другом свјетском рату.

Меморандум су потписали предстанвци Института за холокауст из Тел Авива, Института за Јасеновац из Њујорка, Института за упоредно право и Етнографског института САНУ из Београда, док Емир Кустурица испред Андрић института због заузетости није присуствовао потписивању.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed