Јужне вести, 11.7.2016, Део оронуле куће „Ока соколовог“ припао Гаџином Хану, ближи се реконструкција

Драгутин Матић, Око соколово, извиђач српске војске и на Солунском фронту, где је фотогафија направљена Фото: Самсон Черноф, фотограф српског Ђенералштаба

Драгутин Матић, Око соколово, извиђач српске војске и на Солунском фронту, где је фотогафија направљена Фото: Самсон Черноф, фотограф српског Ђенералштаба

Најпознатији Заплањац који се борио у балканским и Првом светском рату Драгутин Матић, чија је фотографија у унформи српског војника обишла свет, ускоро би требало да добије музеј у свом родном селу Калетинцу.

Наследници ратног извиђача познатог као “Око соколово” предали су део његове куће Општини Гаџин Хан, која планира да је реконструише и направи музеј. Чека се да Општини припадне и остатак објекта.

Како каже председник Општине Саша Ђорђевић, сувласници који поседују трећину куће у којој је живео славни војник и учесник многих важних борби за ослобођење Србије, поклонили су Гаџином Хану свој део објекта. Исту намеру, додаје, има и наследник остатка куће.

Постоји воља и осталих власника да то исто поклоне Општини како би могла да се изврши реконструкција објекта и да се претвори у спомен-кућу Драгутина Матића. Две трећине тог објекта поседује наследник који не живи у Србији, али је у току његов оставински поступак и он је вољан да помогне у томе да се све заврши – рекао је Ђорђевић.

Председник Општине очекује да се оставински поступак заврши до краја лета, после чега их очекује даља процедура око добијања дозвола за реконструкцију трошне куће у Калетинцу.

Циљ је да то буде аутентична кућа каква је и била. Реконструисати, ставити стругане греде, то мора да буде права српска кућа из моравског стила, тако је то било раније. Нама је циљ да изгледа као у том периоду – додао је Ђорђевић.

Подсетимо, првобитна очекивања, када су пре две године на то да је кућа у Калетинцу потпуно оронула указали Власта Станојевић из Сафари клуба и фото-репортер Душан Митић Цар, била су да музеј буде отворен ове године на годишњицу завршетка Великог рата.

Кућа Драгутина Матића урасла и оронула Фото: Д. М. Цар, "Сафари" клуб, Јужне вести

Кућа Драгутина Матића урасла и оронула Фото: Д. М. Цар, „Сафари“ клуб, Јужне вести

Сазнао да је симбол борбе тек пола века по настанку фотографије

Да се налази на слици која обилази свет, Драгутин Матић је сазнао тек 50 година после њеног настанка. О томе је у књизи „Мој отац Око Соколово“ писао његов син, новинар Благоје Матић.

„Јест, то сам ја. Заиста ме сликао…“ узвикнуо је Драгутин, мисливши на новинара који га је фотографисао и „некуд отишао“. До тада Матић није знао ни да је новинар преживео, а да је фотографија достигла светску славу, јер се налази у уџбеницима, ратним албумима и музејима широм света.

Почаст Матићу одата је подизањем споменика „Око соколово“ на тргу испред Општине Гаџин Хан. Откривен је 1998. године када је прослављено 80 година од ослобођења Србије.

В. Милић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed