СРНА, Општина Гацко.рс, 4. 4. 2023, Служен помен жртвама комунистичког злочина у селу Добрељи [Мапа]

Добрељи, Гацко, спомен жртвама Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона. Фото: РТРС

Добрељи, Гацко, спомен жртвама Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона. Фото: РТРС

Парастосом недужно страдалим жртвама код спомен обиљежја у селу Добрељи, обиљежена је 81 година од злочина у овом гатачком селу. Злочин припадника Првог партизанског херцеговачко–црногорског ударног батаљона над тридесет девет мјештана, углавном стараца, дјеце и жена, догодио се у зору 4. априла 1942. године.

Начелник општине Гацко др Огњен Милинковић рекао је да се налазимо на светом мјесту које можемо са правом назвати “Гатачка голгота”.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је и да је и његова породица изгубила претке у овом злочину у селу Добрељи, наводећи да су људи који су страдали били мјештани православци који су радили на својој земљи. Он је истакао да је важно да култура сјећања живи у српском народу, нагласивши да је српски народ скупо платио подјеле четрдесетих година, али и помирење деведесетих година.

„Крв наших предака, очева, браће, кумова, комшија опомиње нас да сјећањем на своје жртве гледамо на будућност да нам се такве ствари никада не би поновиле“, рекао је Милинковић.

„Скупо смо платили подјелу и братоубилачки рат, али на крви мученика настаје спасење. Нека крв наших предака мученика и крв наше браће који се деведесетих година дали животе за Републику Српску, а који су страдали због нашег опстанка на овом простору, буде наш завјет за будућност и наш поглед у будућност. Ми ћемо се вјечно сјећати и помињати наше претке који овдје страдаше. Нека им је вјечан помен, а нама опомена за будућност“, истакао је начелник Милинковић.

Мјештанин Добреља и потомак страдалника, Раденко Тодоровић, рекао је да Велика субота 1942. године остаје да се прича, памти и да нас све опомиње.

Раденко Тодовић је испричао да се злочин догодио 4. априла 1942. године над мјештанима Добрељи и околних села, да је најмлађа жртва било дијете од 12 година, као и то да би страдало више људи али се народ спасио бјежећи према мјесту Автовац.

Тодовић, који је у овом злочину изгубио дједа, рекао је новинарима да је то била одлука тадашњих комунистичких власти и да су међу страдалима била и два учесника Невесињске пушке.

„Тог јутра су партизани убили 39 људи, жена и дјеце. Просјечна старост свих убијених је 54 године. Испод 20 година било је седам младића, чак четири сина јединца. Ми никада нећемо заборавити наше претке јер су имали чист образ и разборит разум“, истакао је Тодоровић и захвалио се окупљеном народу, а посебно Општини Гацко што је овај датум подигла на виши ниво.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Историјски час одржао је професор историје у СШЦ „Перо Слијепчевић“ Никола Томановић.

Према његовим ријечима, величанствени споменик у Добрељима, један је од првих који је подигнут у бившој Југославији жртвама комунистичког терора. Споменик је опомена и подсјећање да се братоубилачки рат никада више не догоди и не понови.

„Жртва је питање идентитета, не само личног и породичног него и колективног, а без тог идентитета у коме је кључ опстанка нашег народа нема ни националног интегритета. Зато је наше да истином, опоменом и упаљеном свијећом кажемо вјечна им слава и хвала“, нагласио је Томановић.

Драгутин Николић, који је изгубио стрица у овом злочину, рекао је да су у прошлости више учени да ћуте о овоме, али да је важно да се овај злочин не заборави, иначе опроштај нема смисла.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко и потомци страдалника.

Данашњем помену у Добрељима, поред потомака и поштовалаца невино страдалих цивила, присуствовали су и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко. Уз помоћ професорице Анђелине Никчевић припремили су пригодни рецитал, а средњошколац Вук Николић, прочитао је свој рад на тему Култура сјећања – Добрељски крст страдања.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed