Политика, 27.9.2016, Хероји отаџбине остали верни заклетви

Представљању монографије посвећене Милану Тепићу и Стојадину Мирковићу у Дому војске присуствовали чланови њихових породица Фото: Политика, Ж. Јовановић)

Представљању монографије посвећене Милану Тепићу и Стојадину Мирковићу у Дому војске присуствовали чланови њихових породица Фото: Политика, Ж. Јовановић)

За вечни спомен и незаборав хероја, Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца представило је у Дому војске монографију „Хероји отаџбине”, новинара и публицисте Новице Пешића. Књига је изашла 25 година после херојске погибије официра Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, који су свесно жртвовали своје животе у одбрани војног складишта наоружања, муниције и војне технике Барутана у Бјеловару у Хрватској.

– Милан Тепић био је командант складишта које је данима било у непријатељском окружењу. У одсудном тренутку он није желео да се преда, нити да складиште препусти у руке нападача. Циљ му је био да сачува своје војнике. Дигао је и себе и складиште са 170 тона експлозива у ваздух. Предају је одбио и војник Стојадин Цоле Мирковић, припадник Југословенске народне армије. Овај деветнаестогодишњи младић погинуо је у транспортеру који је приликом напада погодила зоља. Милан и Стојадин остали су верни заклетви изговореној на почетку војног позива: да ће бранити отаџбину не жалећи да у тој борби дају и свој живот – рекао је др Видоје Голубовић, председник Удружења, и истакао да је монографија посвећена и знаним и незнаним младићима, ратницима који су положили животе у многобројним биткама за ослобођење отаџбине.

Промоцији књиге присуствовали су Миланова супруга Драгица и деца, Александар и Тања, Стојадинова мајка Аница и ујак Радисав Трипковић, представници Генералштаба, општине Ваљево, Републике Српске, војници Војске Србије, чланови породице, пријатељи…

Бранка Васиљевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed