Срна, 21.4.2016, Семинар о Јасеновцу не помиње геноцид над Србима

Спомен и на логор Јасеновац, међу другима, у Меморијалу Јад Вашем Фото: илустрација:

Спомен и на логор Јасеновац, међу другима, у Меморијалу Јад Вашем Фото: илустрација:

БАЊАЛУКА, 21. АПРИЛА /СРНА/ – Директор Меморијалне фондације „Јасеновац и Холокауст“ /ЈХМФ/ Драгана Томашевић оцијенила је као несхватљив потез директора Педагошког завода Републике Српске Предрага Дамјановића да ова институција у Бањалуци буде коорганизатор семинара „Холокауст и масовна убијања у Другом свјетском рату на Балкану“, чији програм нигдје не помиње геноцид над Србима, док је Холокауст и геноцид над Ромима тематизован.

„Несхватљив је потез Дамјановића и да доведе једног од најгласнијих порицатеља геноцида усташког режима и римокатоличког клера над православним Србима у Другом свјетском рату Александра Корба„, истакла је Томашевићева у саопштењу.

Она од Дамјановића, као коорганизатора овог семинара, тражи моменталну оставку, јер је овим чином успио да понизи све потомке преживјелих усташког геноцида над Србима, да жртве још једном убије.

Томашевићева, која је потомак закланих 22 људи из фамилије Стијаковић у селу Мотике код Бањалуке, напомиње да је ово несхватљив потез Дамјановића.

„Дамјановић је, такође, без присуства јавности дао Горану Хутинецу /са Свеучилишта у Загребу/ да води семинар у Дракулићу код Бањалуке, у чијој заједничкој гробници почивају мошти 2.300 закланих Срба из села Шарговац, Дракулић и Мотике“, тврди Томашевићева.

Она истиче да је непотребно напоменути да је Дракулић симбол усташког и римокатоличког геноцида над Србима, јер је покољ ових села кренуо из римокатоличког самостана предвођен фра Вјекославом /Мирославом Филиповићем/ на Петрићевцу, који је лично клао дјецу у Народној школи у Шарговцу, те био и један од руководилаца хрватског концентрационог логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, а који никада није екскомунициран из Римокатоличке цркве, као уосталом ни Адолф Хитлер.

Нисам сигурна, додала је Tомашевићева, да ли предсједник Републике Српске Српске Милорад Додик зна ко му се градом шета.

„/Шефу Представништва Републике Српске у Израелу/ Арие Ливнеу, који је безброј пута доказао свој морални интегритет, остављам на савјест давање, свјесног или не, легитимитета најеминентнијем представнику њемачке лажи о Јасеновцу“, поручила је Томашевићева.

Семинар „Холокауст и масовна убијања у Другом свјетском рату на Балкану“, који је почео 19. априла предвиђен је да се заврши 21. априла у Јеврејском културном центру „Арие Ливне“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed