Срна, 8.4.2016, Фалсификатима и пријетњама на јасеновачке жртве

Хрватски усташки логор Јасеновац, јужна капија логора III, Циглана Фото: Архива

Хрватски усташки логор Јасеновац, јужна капија логора III, Циглана Фото: Архива

Хрватски филмски аутор Јаков Седлар у свом филму користио и фалсификате да би доказао „манипулације“ у вези са јасеновачким концентрационим логором… Десничари и припадници ХОС-а отворено пријете

ЗАГРЕБ, 8. АПРИЛА /СРНА/ – Филм Јакова Седлара „Јасеновац – истина“ један је у низу покушаја ревизије ужаса који су чињени у јасеновачком концентрационом логору у усташкој НДХ, а та негирања посљедњих мјесеци у Хрватској, након доласке „Домољубне коалиције“, узимају маха.

У свом филму Седлар не преза ни од фалсификата у покушају да јасеновачки концентрациони логор прикаже као југословенску и српску манипулацију, умјесто онога што он јесте био – логор за истребљење Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста.

Тако је Седлар користио и измишљене, односно фалсификоване, новинске наслове, да би доказао своје тезе.

У филму је приказан факсимил наслова из некадашњег Вјесника који гласи: Многе лешеве из Јасеновца Сава је донијела до Загреба, што је требало да докаже „континуитет лажи“ о Јасеновцу.

Проблем је што се испоставило да „Вјесник“ никада није објавио такав наслов.

„Нисам читао текст испод наслова. Зашто би ми то изгледало сумњиво, то је био оригиналан лист“, правдао се Седлар одговарајући на оптужбе да је у свом посљедњем филму „Јасеновац – истина“ користио и фото-монтаже.

Седлар тврди да за све има „своје тајне изворе“, али није знао да одговори зашто текст испод наслова о Јасеновцу уопште не одговара стварном наслову „Вјесника“.

Он је, правдајући свој филм који је изазвао бурне реакције, навео да је све то добио од „лопова“, као и да се „његов“ примјерак „Вјесника“ налази у „приватној колекцији“!

„Не могу вам казати ко су људи који су мени продавали ствари. Tо су лопови који су се тога домогли на различите начине. Они неће рећи да су лопови, увијек ће вам рећи да су то наслиједили или добили од некога“, објашњава Седлар.

На филм је реаговала и Зина Калаy Клеитман, израелски амбасадор у Хрватској, наводећи да се ради о врло селективној историји, те да филм покушава да ревидира многе историјске чињенице и вријеђа осјећања људи који су у Јасеновцу изгубили најмилије.

Јасеновачки концентрациони логор је све више трн у оку хрватских десничара.

Ивица Ђикић, главни уредник недјељника Новости, примио је писмену пријетњу анонимних припадника ХОС-а из Дувна који тврде да ће доћи „у великом броју“ на промоцију нове књиге публицисте Славка Голдштајна „Јасеновац – трагика, митоманија, истина“, на којој ће Ђикић бити један од говорника.

Он наводи да то није једина пријетња, али је увјерљивија од оних које је примио у протеклих неколико мјесеци.

И Сеид Сердаревић, директор издавачке куће „Фрактура“, која је издала Голдштајнову књигу, потврђује за медије да су пријетње пријавили полицији.

„У 20 година каријере никад нисмо морали тако нешто да учинимо. Очекујемо да ће дворана Хрватског новинарског дома током промоције бити пуна“, наводи Сердаревић.

Голдштајнова књига „Јасеновац – трагика, митоманија, истина“ рашчлањује све аспекте логора Јасеновац и одбацује тезе према којима је усташки логор у Јасеновцу проглашен „радним логором“, а не логором смрти.

Ефраим Зуроф, директор центра „Симион Визентал“, недавно је оптужио хрватске власти да су дозволиле да усташки симболи постану „симболи домољубља“.

Хрватски министар културе Златко Хасанбеговић својевремено је сарађивао, у студенстким данима, у усташком листу „НДХ“, који је уређивао зет поглавника Анте Павелића, што је изазвало медијску аферу, али није довело до Хасанбеговићеве смјене.

Прошле седмице у Осијеку, током фудбалске утакмице Хрватска-Израел велики дио навијача узвикивао је усташки слоган „За дом спремни!“.

Утакмици су присуствовали многи државни званичници, као и премијер Хрватске Тихомир Орешковић, али нико није званично реаговао нити осудио такво понашање навијача.

 

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed