РТРС, Срна, 17.7.2021, Билећа: Помен ђенералу Дражи, бисте командантима Бабићу и Ковачу

Билећа: Помен генералу Дражи Михаиловићу, 2021. Фото:РТРС

Билећа: Помен генералу Дражи Михаиловићу, 2021. Фото:РТРС

У Билећи је данас, поводом 75 година од мученичког страдања, служен помен ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, а у билећком Равногорском парку постављене су двије бисте – команданту Шпири Бабићу и војводи Сави Ковачу.

Помен Михаиловићу служен је у Храму Светог Саве у Билећи, у присуству начелника општина Билећа и Гацко Веселина Вујовића и Огњена Милинковића, организатора скупа Билећког четничког одреда и бројних грађана.

Предсједник Одбора за обиљежавање 75 година од мученичког страдања ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића и једини живи легитимни четнички војвода Славко Алексић из Билеће рекао је да се данас навршава 75 година од мученичке смрти и пуцња у ђенералове груди.

– Уприличили смо помен ђенералу, горском цару, хероју Равне горе, најодликованијем официру прошлог вијека и свим његовим војводама, официрима и војницима. Нека им Господ да мир и вјечни покој – рекао је Алексић.

Алексић је истакао да су се људи у Билећи данас окупили и због истине и правде, јер је „истина само једна и не може да се закопава у земљу, као што су је комунисти закопавали деценијама“.

– Стојећи између овог крста и ових споменика питам се коме је теже – џелату или жртви? По мени теже је џелату, јер све носи у себи и не смије да каже. Стојећи овдје питам се да ли из мора братске крви може да изађе помирење. Наша историја познаје само двије ријечи – сеобе и диобе. Молим се Богу да нам се диобе никада не понове – поручио је Алексић.

Радомир Бабић, брат команданта Граничног батаљона Билећке четничке бригаде Шпире Бабића, коме је данас у парку у Билећи откривена биста одмах прекопута бисте Дражи Михаиловићу, рекао је да му то много значи и да је о томе сањао готово пола вијека.

Он је истакао да се величина његовог брата огледа у његовим добрим дјелима јер је спасио бројни народ, дјецу и жене од страдања.

Шћепо Ковач, потомак војводе и команданта Љубомирског батаљона Билећке четничке бригаде Саве Ковача, рекао је да је ово велики дан и поручио да се не смију икада више дозволити подјеле, него је потребна слога.

– Ово нам је порука да је најважније да будемо сложни, да никад више не буде рата, него да имамо мир, слогу, дјецу и напредак –  поручио је Ковач.

Ковач је нагласио да је војвода Сава Ковач са сарадницима организовао и заштитио народ љубомирског краја од страдања од усташа, те да се на подручју Љубомира и простора које је под његовим руководством брањено, није дешавало, као у многим другим дијеловима Херцеговине, да су усташе бацале народ у јаме.

– Извојевали су сјајну војничку побједу. Око 1.500 усташа је у августу 1941. године пошло из Требиња да побије и попали Љубомир. Сава је са Јованом Мишељићем на Моску организовао засједу и спасио народ – подсјетио је Шћепо Ковач.

Он је додао да је и брат војводе Саве, Благоје, био један од најповјерљивијих официра блиских ђенералу Дражи Михаиловићу због чега је, како каже, од партизана страдала њихова породица.

– Остао је жив само мој отац, а убили су ми дједа годину дана пошто је Требиње ослобођено, и то све има забиљежено у гусларској пјесми `Страдање породице војводе Саве Ковача`. Убили су ми тетку од 18 година и другу тетку, мајку шесторо мале дјеце 1947. године, три године после рата, као и три стрица – рекао је Ковач.

Присутнима се обратио и вајар Милован Бокић, који је Драгану Бабићу, бившем начелнику општине Билећа, уручио бисту Шпире Бабића.

– Жеља ми је да на данашњи датум уручим поклон човјеку који је најзаслужнији што је направљен овај Равногорски парк у Билећи – потомку Шпире Бабића, нашем Драгану Бабићу – рекао је Бокић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed