РТРС, Срна, 25.7.2018, У Вашингтону од данас вишедневна прослава Дана молитве за Србију

Српска застава пред Белом кућом, илустрација Фото: РТРС

Српска застава пред Белом кућом, илустрација Фото: РТРС

Српска православна црква у Америци огранизује од данас у Вашингтону вишедневну прославу стотину година од прокламације америчког предсједника Вудро Вилсона о проглашењу „Дана молитве за Србију“, пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата.

Према програму, прослава почиње данас отварањем сесије Конгреса САД молитвом владике источноамеричког Иринеја, под чијим духовним покровитељством ће бити и одржана прослава ових значајних догађаја.

У поподневним часовима биће уприличен пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Србије у Вашингтону и Одбора СПЦ за обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата.

Другог дана прославе, 26. јула, у Националном прес клубу биће одржан научни скуп о улози СПЦ и српског народа у Првом свјетском рату, а очекује се да ће на том скупу бити заступљен и Стејт департмент на високом нивоу.

У петак, 27. јула, планиран је и свечани пријем у Карнеги институцији у Вашингтону у организацији Представништва Републике Српске, у част премијера Републике Српске Жељке Цвијановић, саопштено је из Епархије источноамеричке СПЦ.

У наставку ће бити одржан културни програм под покровитељством Српског народног савеза, а учесници су гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српско певачко друштво „Лира“ из Вашингтона.

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула 2018. године, Света Архијерејска свеправославна Литургија биће служена у присуству више архијереја и већег броја свештеника у Саборном храму Светог Николаја Америчке православне цркве (Америчка православна црква је настала од митрополије Руске православне цркве у Америци).

Поред архијереја СПЦ очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци.

У вечерњим часовима истог дана, планиран је свечани банкет у Националном прес центру. Званице из пословног света и света политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обиљеже завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сјете пријатеља српског народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

Посљедњег дана прославе, у недјељу 29. јула, биће служена Света Архијерејска Литургија у српској православној Цркви Светог Луке у Вашингтону.

СПЦ организује прославу ових догађаја, препознајући жртве и љубав према српском народу, али сјећајући се и великих пријатеља српског народа у Америци.

Дана 28. јула 1918. године, власт америчког предсједника Вудро Вилсона издала је проглас којим се тај дан одређује за „Дан молитве за Србију“, а тог дана се српска застава вијорила код Бијеле куће, а сва звона цркава широм Америке огласила су се у част српских жртава у Првом свјетском рату.

Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Америци и у жељи да помогну својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини Србији, придружио се српској војсци, а многи од њих се никада нису вратили.

Покровитељ скупа је Српска народна одбрана, чији је први предсједник и оснивач Михаило Пупин одиграо главну улогу у организацији помоћи српском народу током Првог свјетског рата.

Током скупа биће премијерно постављена визуелно-литерарна изложба под насловом „Тамо далеко: 1918-2018″ у организацији Арт ексченџ (Art Exchange) из Вашингтона и њихових партнера.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed