РТРС, Срна, 28.9.2020, Додик: Комунисти крили информације о спасавању савезничких пилота у Бољанићу

Евакуација савезничких пилота са летелишта у Бољанићу (Озрен, Добој). Капетан Ник Лалић (чучи у средини), мисија Халијард, ОСС Фото: Halyard Mission Foundation

Евакуација савезничких пилота са летелишта у Бољанићу (Озрен, Добој). Капетан Ник Лалић (чучи у средини), мисија Халијард, ОСС Фото: Halyard Mission Foundation

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће у наредном периоду у Бољанићу код Добоја бити изграђен спомен-комплекс у знак сјећања на ослободилачку краљеву војску, која је под командом Драгољуба Драже Михаиловића, током Другог свјетског рата направила аеродром на који су слијетали амерички авиони да би покупили пилоте и особље из савезничких авиона који су срушени на овим просторима.

Додик је након обиласка почетних радова на изградњи спомен-комплекса, новинарима рекао да је комунистички режим штитио те информације јер им није ишло у прилог да је ослободилачка краљева војска организовала један функционалан аеродром на који су слијетали амерички авиони.

– Треба рећи да је на овом мјесту тих задњих дана боравио и Дража Михаиловић којем је било понуђено да лети за Италију и даље за САД. Он је то одбио и остао са својим јединицама. То мијења парадигму комплетну и многи од нас су то знали. Чињеница је да је Отаџбинска војска била савезничка војска – нагласио је Додик.

Додик је навео да нико не може демантовати чињеницу да су Американци у то вријеме одабрали управо Отаџбинску војску да с њом сарађују у спасавању пилота, те да је, као што је недавно речено у Прањанима, код Горњег Милановца, то била највећа спасилачка мисија иза непријатељских линија.

– Само накарадан систем какав је био овдје није дозволио да се то обиљежи на прави начин. Ево припало је нашој генерацији да то урадимо. Као што видите иза нас се припрема почетно спомен-обиљежје, а читав комплекс ћемо завршити у наредном времену, како би трајно обиљежили овдје да је краљева отаџбинска војска била савезничка и сарадничка, једнако као што су то били партизански одреди бивше Југославије – указао је Додик.

Према његовим ријечима, биле су двије савезничке војске са ових простора и то је чињеница која ће морати да се укњижи у све уџбенике, јер је то нешто што је тачно.

– Могли смо да чујемо и у Србији да је ево и овдје посебна спона. Два аеродрома, која су имала готово идентичну функцију, налазила су се у Србији и у Републици Српској – навео је Додик.

Додик је истакао да је важно да се овом крају врати, како то заслужује, и да се та писта на неки начин рехабилитује у првобитном облику и да се на тај начин сјећамо тих људи.

– Зато сам прихватио да са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем и његовим тимом овдје брзо завршимо што треба и обиљежимо на прави начин – поручио је српски Члан Предсједништва БиХ.

Јеринић је захвалио Додику што је обишао радове на Бољанићу и истакао да је требало 75 година да се ово деси, те да га радује што ће слично као у Прањанима у Србији, гдје је направљен споменик, бити адекватно обиљежено и урађено спомен- обиљежје.

Он је додао да ће то бити порука пријатељства јер су људи са Озрена спасавали америчке авијатичаре.

– То је порука и овај споменик ће оставити у трајном сјећању и вјечну захвалност овим добрим људима на Озрену и скренути пажњу људима у САД да су овдје људи великог срца који су њиховим људима помагали у Другом свјетском рату – закључио је Јеринић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed