РТРС, Срна, 29.7.2017, Хрватска: Обиљежен Дан устанка, протест против обиљежавања

Срб, Лика, табла на улазу у место Фото: Фото:Ankica Berbir Mladinović/RFE

Срб, Лика, табла на улазу у место Фото: Фото:Ankica Berbir Mladinović/RFE

У Србу је данас, у присуству већег броја интервентних и специјалних припадника полиције, обиљежено 76 година од Дана устанка против фашизма у Хрватској, а истовремено је одржан и протест против ове манифестације.

Обиљежавање Дана почетка антифашистичког устанка у Хрватској организовали су Српско народно вијеће, Савез антифашистичких бораца и општина Грачац.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да су као и ранијих година на ову прославу позвали предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић, премијера Андреја Пленковића, предсједника Сабора Гордана Јандроковића, те представнике водећих политичких партија, али никога од њих не види међу присутнима.

Он је захвалио свима који су дошли да покажу да поштују вриједности које су поштовали и устаници, те истакао да од њих никада неће одустати, преносе хрватски медији.

У име Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић је подсјетио да се у Србу догодио масовни народни устанак подстакнут страшним злочинима које су починиле усташе Макса Лубурића над становницима овог краја.

Према ријечима Пусића, устанак су организовали људи који заслужују поштовање јер су се супротставили фашизму док је био на врхунцу, те је недопустиво да премијер оснива комисију да би се одлучило шта учинити са плочом с натписом „За дом спремни“ у Јасеновцу.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин указао је да су у Хрватској угрожени и антифашизам и демократија.

У Србу је истовремено одржан протест против обиљежавања Дана устанка против фашизма на којем су окупљени носили транспаренте међу којима је била и порука да они, који не воле Хрватску, иду. Међу окупљенима био је и предсједник аутохтоне – Хрватске странке права Дражен Келеминец.

Обиљежавање је осигуравало 150 интервентних и специјалних полицајаца, а инцидената није било.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed