РТРС, Срна, ДИЦ Веритас, 6.9.2020, Навршило се 27 година од убиства седам Срба у Мирловић Пољу

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

Данас се навршава 27 година од када су припадници диверзантско терористичке групе из састава Хрватске војске убили и измасакрирали седам српских цивила у селу Мирловић Поље, у близини Дрниша, пред очима припадника Унпрофора, саопштио је Документационо информациони центар „Веритас“.

Село се налазило под контролом власти Републике Српске Крајине /РСК/, а цивили су тамо остали охрабрени присуством Унпрофора.

У акцији терориста прво је убијена Љубица /Стевана/ Трзин /55/ бомбом убаченом у подрум гдје се сакрила, а тешко је рањена Марија Трзин.

Поред тијела Љубице Трзин сутрадан, 7. септембра, ујутро припадници цивилне заштита РСК у пратњи припадника Цивилне полиције УН пронашли су и тијела Милана Бибића /67/ и његове супруге Василије /67/, Боже Бибић /86/, његове супруге Божице /81/, Марте Шарац /86/ и Љубице /Петра/ Трзин /56/.

Тијела су покопана истог дана на мјесном гробљу без обдукције, да би послије десетак дана били ексхумирана, а судски вјештак Жељко Каран је сачинио комплетан вјештачки налаз, у који су имали увид и представници Унпрофора.

Иако се овај злочин одиграо пред очима многобројних припадника Унпрофора, до сада, ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран.

На основу информација до којих је дошла родбина убијених, у убиству мјештана из села Мирловић Поље учествовали су Марко Скејо из села Ружић код Дрниша, који је и командовао том јединицом, те Мирко Кушета и Илија Бузов, оба из Мирловић Поља.

„Веритас“ је у новембру 2011. године доставио Тужилаштву за ратне злочине Србије, на захтјев породица, сву расположиву документацију за овај злочин које је након спроведеног предкривичног поступка предмет уступило хрватском тужилаштву, пред којим се истрага још води против НН.

Управо због неефикасности истраге пред хрватским правосуђем, породице убијених Мирловчана, правду траже по основу члана 2. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

У Мирловић пољу је 1991. године живјело 188 Срба, а у септембру 2020. године тамо више нема ниједног Србина.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed