Срна, 12.7.2015, Добој: 23 године од Петровданске битке

Добој, 23 године од Петровданске битке, 12.7.2015, Фото: Срна

Добој, 23 године од Петровданске битке, 12.7.2015, Фото: Срна

ДОБОЈ, 12. ЈУЛА /СРНА/ – Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у изградњи у добојском насељу Вила данас су обиљежене 23 године од петровданске битке за одбрану града.

Петровданска битка, у којој су страдала 44 српска борца, вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда.

Командант батаљона Добојске бригаде Димшо Живановић рекао је Срни да су на Петрово 1992. године у подне јаке непријатељске снаге напале Добој из пет праваца у пет таласа с циљем да га окруже и заузму.

Он је навео да је Добој бранио један ојачани батаљон, док су га напале три непријатељске бригаде и два одреда.

Живановић каже да су се најтеже борбе водиле од 13.00 до 14.00 часова када је непријатељ дејствујући тешком артиљеријом нанио велике губитке браниоцима, те продирао у град.

Након прегруписавања, до стабилизације линије одбране долази око 17.00 часова, а задњи ударни талас непријатеља догодио се послије поноћи када су намјеравали да повуку своје погинуле и рањене.

Живановић је навео да су током одбране града погинула 44 српска борца, док је непријатељ имао 31 погинулог.

Најмлађи учесник петровданске битке за одбрану Добоја Ненад Буквић, који је тада имао 17 година, каже да су по окончању борбених дејстава и консолидације линије раздвајања затекли измасакриране заробљене саборце, од којих је већина била скинута до паса са прострелном раном на потиљку.

Мајка погинулог борца Јасна Живковић истакла је да од надлежних у градској управи тражи поштовање за погинуле, преко чијих гробова су данас дошли до фотеља, а данашњем освештању споменика нико од њих није присуствовао.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Добој Зоран Бијелић рекао је да су након 20 година притиска дочекали да се крене са изградњом споменика са исписаним именима погинулих сабораца.

С обзиром да изградња споменика није уврштена у градски буџет за ову годину, Бијелић је рекао да је намјера да се до средстава дође донацијама.

Вијенце на мјесту изградње спомен обиљежја у помен на петровданску битку у приградском насељу Вила положиле су делегације Борачке организације града Добој, удружења „Ветерани Републике Српске“, „Ветерани пети одред специјалне бригаде војне полиције“, „Прва чета војне полиције“, Уједињени равногорски покрет, Борачка организација општине Станари, Организација породица погинулих Станари, те градских одбора СП-а и СНСД-а.

Претходно је у храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју служена литургија.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed