СРНА, 13.9.2016, У Београду приказан филм о страдању српских логораша

Београд – У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ београдској публици вечерас је приказан документарни филм „Љуби брата“, Милана Кнежевића и Далибора Јосиповића, који кроз свједочење преживјелих говори о страдању српских логораша заробљених на Озрену и Возући.

Аутор Милан Кнежевић каже да је ово један од осам филмова урађених у продукцији Савеза логораша Републике Српске и истиче да је ово остварење од 2009. године видио вишемилионски аудиторијум преко „Јутјуба“.

Он је рекао да је рад на филму био изузетно захтјеван јер је требало након много година пронаћи преживјеле свједоке бошњачких казамата и оне који су били спремни да говоре.

„Посебно памтим Велибора Тривичевића, припадника санитета Прве прњаворске бригаде. Његово свједочење никога не може оставити равнодушним, као уосталом ниједно свједочење у овом филму“, рекао је Кнежевић.

Он је нагласио да је сајт Савеза логораша Републике Српске, са кога се може преузети филм, више пута обаран, али да истина о српском страдању баш као вода проналази свој пут.

Режисер филма Далибор Јосиповић каже да је задовољан гледаношћу филма, али да је разочаран што тај и остали филмови нису послужили као додатни материјал правосудним институцијама у БиХ да процесуирају одговорне за српска страдања.

„Овај и остали филмови су реална свједочења страдалих. Не видим да се нешто промијенило у односу на српске жртве рата“, рекао је Јосиповић.

Он је истакао да ће, без обзира на све, остати упоран да истина нађе свој пут и најавио да је у припреми серијал о страдању српских логораша.

„Имали смо, нажалост, превише материјала. Сада спремамо засебне приче, тако да ће свака епизода бити резервисана само за једног свједока“, рекао је Јосиповић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed