СРНА, 14.03.2017, Премијерно приказан филм о страдању у Подрињу

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ – У оквиру манифестације „Дани сјећања“ вечерас је у бањалучком мултиплексу „Палас“ премијерно приказан филм „Злочин без казне“, аутора Слађане Зарић, који говори о злочинима почињеним над Србима из средњег Подриња током посљедњег рата.

Филм је рађен у документарно-играној форми, кроз реконструкцију догађаја бави се појединачним причама и приказује злочине које су припадници такозване Армије БиХ починили у савком мјесту у Подрињу над цивилима и заробљеним српским војницима. Филм садржи драматизације тортура, логора, разних врста злостављања.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је новинарима прије пројекције филма да они који су чинили злочин над српским народом нису процесуирани, што показује да је све што је рађено „било према директивама великих“.

„Све досадашње пресуде такође су дириговане тако да су припадници српског корпуса `дебело` осуђивани, а они који су чинили злочине са хрватске и тада муслиманске стране нису процесуирани, нити кажњени“, указао је Савановић.

Он је навео да 3.267 страдалих Срба у Подрињу током одбрамбено-отаџбинског рата говори о неозбиљности и неодговорности Хашког трибунала који је рад усмјерио на основу диригентске палице моћних.

Савановић је, ипак, изразио наду да ће правда доћи.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је да Срби показују да су из „тужног и тешког 20. века“ извукли поуке – да ако не буду говорили о злочину над њима и својим страдањима неће нико други.

„Ми Срби очекујемо да ће о злу које нам се дешава говорити неко други и да ће се неко други сећати српских жртава. Срби су научили да ћуте о злочинима које су претрпели, надајући се да се, ако буду довољно дуго ћутали, ти злочини више никада неће поновити“, нагласоо је Вулин.

Он каже да нико други, осим Срба, зарад истине и правде, неће говорити о сопственим ранама и мукама.

„Сви други ће само окренути главу и рећи да се то никада није десило. Како време буде пролазило Јасеновац ће постати само радни логор, ратови из деведесетих година прошлог века биће приказани као производ српске жеље да Србин влада тамо где се није ни родио, где никада није растао и радио. Знамо да је истина другачија и зато морамо да говоримо“, поручује Вулин.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић рекао је да је у свјетској јавности пласирана једнострана прича када се спомиње Подриње, гдје се догађаји вежу само за јул 1995. године.

„Не можемо заборавити да су од 1992. до 1995. године на подручју средњег Подриња страдала 2.482 лица српске националности, од којих 197 жена и 47 дјеце. Дјеца су страдала на најмонструозније начине. Присјетимо се малог Слободана Илића, страдања дјеце Димитријевић убијених снајпером, што значи да је неко свјесно и намјерно чинио тај злочин“, навео је Којић.

Он је истакао да су злочини на том подручју чињени на највеће српске празнике као што су Божић, Васкрс, крсне славе.

Слађана Зарић рекла је да јој је жеља била да овим филмом отргне од заборава све српске жртве средњег Подриња, а, са друге стране, да апелује да правда буде задовољена.

„Прошло је скоро четврт века од тих догађаја, а ни дан-данас не постоји ниједна судска пресуда за почињене злочине“, навела је Зарићева.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed