Срна, 15.6.2016, Обиљежене 24 године од страдања и прогона Срба из долине Неретве

Обиљежене 24 године од страдања и прогона Срба из долине Неретве Фото: Trebinje.com

Обиљежене 24 године од страдања и прогона Срба из долине Неретве Фото: Trebinje.com

МОСTАР, 15. ЈУНА /СРНА/ – Бацањем цвијећа у ријеку Буну код Мостара и служењем парастоса у Старој цркви у Мостару, данас су обиљежене 24 године од страдања 30 српских цивила и војника у том мјесту, те страдање 386 Срба из долине Неретве који су убијени средином јуна 1992. године.

Tих јунских дана, Србе су из долине Неретве протјерали припадници Хрватског вијећа одбране, Хрватских оружаних снага и Хрватске војске.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић подсјетила је да је у долини Неретве 14, 15. и 16. јуна 1992. године извршен страшан злочин према свим људима српске националности који су затечени – неко у својој кући, неко на војном задатку.

„До данас је непозната судбина 85 лица, која се воде као нестала. У спомен-костурници у Невесињу имамо још 54 тијела која чекају идентификацију. Њихове судбине су непознате због опструкције органа на нивоу БиХ који се баве овим питањима, првенствено Института за нестала лица, који је најодговорнији за нерад“, рекла је Џелетовићева.

На Буни је на данашњи дан убијено 18 цивила и 12 војника, а тијела њих десет још нису пронађена.

„Увелико се прича да је познато мјесто њиховог укопа, али тужилаштво не даје налог да се отвори то мјесто и не желе да се пронађу жртве. Постоје свједоци који кажу да су српске жртве с Буне сахрањене под спомеником хрватским борцима на Буни“, наводи Џелетовићева.

Момчило Медан, чији је син страдао на данашњи дан на Буни, не вјерује да ће икада бити кажњени одговорни за овај злочин, јер, каже, да још нико није ни поставио питање одговорности.

Славица Славић, која већ 24 године трага за тијелом свог брата Синише Марића, каже да су нашли само једну његову кост коју су сахранили у Невесињу.

„Што се тиче Буне, постоји снимак како их убијају и шта раде с њима. Tај снимак свако може видјети, а још нико није одговарао“, наводи Славићева.

Обиљежавање 24 године од страдања Срба организовала је Општинска организација породица погинулих и заробљених бораца и цивила Невесиње, а присуствовали су чланови породица страдалих, предстваници Републичке организације породица погинулих, представници борачких организација Пале, Соколац, Рогатица, Гацко, представници републичке организације Црвеног крста, те представници општинске власти Невесиња и Источног Мостара.

На данашњи дан запаљена је и Саборна црква Свете Tројице у Мостару, а у јуну је запаљен и манастир Житомсилић, као и све остале српске богомоље и на хиљаде српских кућа.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed