СРНА, 19.7.2018, Молитвено сећање на ливањске Србе убијене у усташком покољу

Слојеви српских костију у јами Пролог Фото: Будо Симоновић „Огњена Марија Ливањска“

Слојеви српских костију у јами Пролог Фото: Будо Симоновић „Огњена Марија Ливањска“

БЕОГРАД, 19. ЈУЛА /СРНА/ – Молитвено сјећање на невине жртве ливањских Срба, сурово побијених у усташком покољу 1941. године, и ове године биће одржано у више мјеста у Србији и БиХ, саопштило је Удружење Огњена Марија Ливањска.

У саопштењу се истиче да су тих дана, око Огњене Марије, нестале заувијек цијеле српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ниједног Србина.

„Помолићемо се за душе жена и деце који су тада живи бацани у јаме Динаре, Голије, Старетине, Тушнице, Камешнице…, мушкараца побијених код села Пролог, побијене нејачи у челебићкој школи, на ливади Трновац, на подручју Купреса…., њих више од 1.600, од тек рођених до у старости онемоћалих“, навело је Удружење Огњена Марија Ливањска.

Удружење подсјећа да су 50 година након злочина потомци жртава сахранили у Спомен-капели у Ливну, мошти страдалника извађене из већине јама, али су већ наредне године, оне разбацане око оскрнављене Спомен-капеле и запаљене ливањске православне цркве.

Како се истиче у саопштењу, упорни потомци страдалника, Епархија бихаћко-петровачка и Парохија ливањска обновили су Спомен-капелу и поново у крипту положили мошти мученика.

Парастоси ће бити служени у Београду 28. јула у цркви Светог Марка на Ташмајдану, а 29. јула у Бањалуци, у цркви Светог Јована Богослова /Лауш/ у 17.00 часова, у Новом Саду, у цркви Светих Кирила и Методија у 10.30 часова и на Авали у манастиру Богородице Тројеручице.

У Ливну парастос ће бити служен 30. јула у Спомен-капели свете Великомученице Марине, у 10.00 часова, а 31. јула у Губину на споменику оцу Ристи Ћатићу и дванаесторици житеља села Сајковић у 10.00 часова, као и у Чапразлијама код порушеног споменика страдалима у 12.00 часова.

У Челебићу, на спомен гробљу на Барјаку, помен ће бити служен 1. августа у 10.30 часова.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed