Срна, 2.9.2015, Екмечић ће остати вјечно у сјећању српског народа

Комеморација поводом смрти академика Милорада Екмечића: Вјечито у сјећању српског народа

БЕОГРАД, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У Скупштини града Београда одржана је комеморација поводом смрти академика Милорада Екмечића, једног од највећих српских историчара овог времена, који ће вјечно остати у сјећању српског народа и у историји стварања Републике Српске.

Комеморација је одржана у присуству породице, министра науке и технологије Републике Српске Јасмина Комића, директора Представништва Републике Српске у Београду Млађена Цицовића, директора Секретаријата за вјере Српске Драгана Давидовића, амбасадора Србије у Русији Славенка Терзића.

Присуствовали су и представник градске власти Београда Андреја Младеновић, академици, међу којима Матија Бећковић и Слободан Реметић, директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, предсједник Асоцијације избјегличких удружења у Србији Милојко Будимир, као и пријатељи и његови поштоваоци.

Говорећи о лику и дјелу Екмечића, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је да је смрт академика велики губитак за све, његову породицу, родбину, а посебно за српски народ.

„Дубоко смо свјесни да се са овог свијета одлази Божјом вољом, али не можемо отклонити бол и тугу јер се данас опраштамо од једног од најбољих Срба. Био је један од највећих историчара овог времена и важан свједок српске историје“, рекао је Комић.

Наводећи да је Екмечић био члан готово свих академија наука од Србије, до Црне Горе, БиХ и Републике Српске, Комић је додао да је Екмечић био добитник више награда, међу којима је одликован и од предсједника Републике Српске Орденом части са златним зрацима, а од српског патријарха Орденом Светог Саве првог степена.

Он је подсјетио да је Екмечић био српски историчар који се посебно бавио историјом српског народа, истакавши и да је био аутор више књига и дао неизмјеран допринос раду Сената Академије наука и умјетности Републике Српске, чије су одлуке биле јасан путоказ за доношење стратешких наицоналних одлука Српске.

Напомињући да су у Пребиловцима страдали многи од његових Екмечића, Комић је додао да је академик Екмечић био борац за истину и правду, који је био потребан Републици Српској, те да је волио српски народ.

„Нећемо никад заборавити Милорада Екмечића, великог човјека, који је својим радом и дјелом оставио неизбрисив траг у јавности Републике Српске и чији одлазак представља велики губитак за српски народ и српску науку, образовање и културу, који је био патриота“, рекао је Комић.

Он је изразио захвалност и поштовање личности Екмечића, његовом дјелу, стварању, изградњи и афирмацији Републике Српске, наводећи да ће то остати у духовним, моралним темељима и вриједностима цијелог српског народа.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић истакао је да је Екмечић био горостас историјске науке и да је спојио у себи врлине свог народа, с којим је дијелио и голготу „од Пребиловаца до сарајевског тамничења“.

Његов пријатељ Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник недељника „Печат“, истакао је да је Екмечић био и остао национални ауторитет, који се уважава, слуша и воли, док је историчар Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду истакао да је сликао историју пуну непријатних истина и да се никоме није улагивао, те да остаје да му се подигне споменик људског памћења, као што је обећао пребиловачкој дјеци.

Изасланик Његовог пресвештенства владике захумско-херцеговачког Григорија, отац Радивоје Круљ пренио је благослов епископа и подсјетио да је Бог хтио да дијете Милорад преживи у Пребиловцима и да кроз њега и његова дјела сам Господ говори и свједочи на путу „Од клања до орања“.

Академик Милорад Екмечић преминуо је 29. августа у Београду у 88. години, а биће сахрањен на београдском Новом гробљу у Алеји заслужних грађана.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed