Срна, 20.3.2016, Претпремијера филма „Споменко на вјечној стражи“

Споменко Гостић (1978–1993)

Споменко Гостић (1978–1993)

ДОБОЈ, 20. МАРТА /СРНА/ – У Добоју ће данас, када се навршавају 23 године од погибије најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, бити претпремијерно приказан документарни филм „Споменко на вјечној стражи“, аутора Милета Савића.

Претпремијери филма, који је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске, присуствоваће савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица.

Филм ће претпремијерно бити приказан у добојском Центру за културу у 17.00 часова, док је за 16.00 часова заказана конференција за новинаре.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. То мјесто, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Подсјећање будућим генерацијама

ДОБОЈ, 20. МАРTА /СРНА/ – Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је вечерас да документарни филм „Споменко на вјечној стражи“, аутора Милета Савића, представља трајан запис о најмлађем борцу Војске Републике Српске који је поклонио живот на бранику отаџбине и подсјећање будућим генерацијама да су за опстанак на овим просторима гинули и најмлађи.

Малешевић, који је у Добоју присуствовао претпремијери овог филма, на дан када се навршавају 23 године од погибије најмлађег борца Војске Републике Српске, захвалио је аутору и Борачкој организацији Српске за слух да буде документовано све што се дешавало у одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је навео да Споменко Гостић није желио напустити родну груду већ је одлучио да буде са људима који су бранили своје постојање на овим просторима.

„Његови снови нису досањани, није дочекао крај рата, није дочекао да настави школовање… Непријатељ није разликовао дијете од одраслог, те је, нажалост, Споменко у том рату изгубио живот“, рекао је Малешевић.

Аутор Миле Савић истакао је да је циљ филма да се од заборава сачува Споменко Гостић и његово дјело за српски народ, отаџбину и Републику Српску.

Он је рекао да се у Добоју приказује претпремијера јер се у документарац хтјела уврстити и изјава Предрага Симикића, који је својевремено из Париза дошао по Гостића да га одведе у Француску, те што је Споменко био везан за добојску регију.

Савић каже да за емитовање филма „Споменко на вјечној стражи“ постоји интересовање и у Москви и Бечу.

Филм је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске, а претпремијерно је приказан вечерас у добојском Центру за културу.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. Tо мјесто, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed