Срна, 31.05. 2015, Вече сјећања на жртве усташког терора

СТОКХОЛМ, 31. МАЈА /СРНА/ – У Стокхолму је одржано Вече сјећања поводом 70 година од пробоја јасеновачких логораша из комплекса усташког концентрационог логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, саопштено је из добротворне организације „Меморијална фондација Јасеновац холокауст“.

Вече сјећања су организовали Амбасада Србије у Шведској, невладина организација „Биро Републике Српске у Шведској“, Фондација „Царица Јелена“, Црквена општина Свети Сава – Стокхолм и Раднички универзитет у главном граду Шведске.

Програм комеморације, која је одржана у препуној сали Радничког универзитета у Стокхолму, био је приређен искључиво за шведску публику која је веома мало знала о геноциду и холокаусту у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у Другом свјетском рату.

Овај програм је отворила изложба о страдању јасеновачких жртава филмског ствараоца Симе Брдара, као и његов награђивани докуметарни филм „Чиста крв“, који говори о јасеновачком логорашу, живом свједоку, Јеврејину Цадику Данону – Брацу.

Највећу пажњу Швеђана привукло је предавње директора добротворне организације „Меморијална фондација Јасеновац холокауст“ из Лондона Драгане Мијатовић Tомашевић, која је објаснила разлику између усташке и наци-фашистичке идеологије, те указала да у НДХ током Другог свјетског рата није било фашистичких жртава.

Она је говорила о значају и улози Ивана Ханса Мерца, пионира „Католичке акције“ у НДХ, који је усташком режиму био највећи духовни идеолог.

Цјелокупан материјал са овогодишње комеморације у Стокхолму, на захтјев Шведског института за проучавање живе историје, биће предат овој институцији, која се бави демократијом и људским правима, користећи искуства историје као наука за будућност.

У оквиру комеморације, која је одржана 29. маја, приказан је одломак из интервјуа живог свједока Јасеновца професора Жарка Видовића, ауторке Јелене Миле.

Видовић је као студент ухваћен у Сарајеву и пребачен у логор Јасеновац одакле су га Нијемци извукли 1942. године и послали на принудни рад градње путева на крајњем сјеверу Норвешке.

У Стокхолму је за идућу годину најављено предавање предсједника Међународне комисија за истину о Јасеновцу Србољуба Живановића, истакнутог научника у области антропологије, палеопатологије и медицине.

Овој свечаности, која се пети пут одржава у Стокхолму, присуствовао је и амбасадор Србије Душан Црногорчевић, преживјеле жртве холокауста Јован и Дина Рајс, као и свештеници храма Светог Сава у главном граду Шведске.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed