Танјуг, 4.11.2015, Дан сећања на жртве холокауста на Стратишту код Jабуке

Дан сећања на жртве холокауста на Стратишту код Jабуке

Дан сећања на жртве холокауста на Стратишту код Jабуке

Полагањем венаца, комеморациjом и изведеним перформансом данас jе обележена годишњица страдања 2.200 Jевреjа на Спомен обележjу „Стратиште код Jабуке“ близу Панчева.

JAБУKA – Полагањем венаца, комеморациjом и изведеним перформансом данас jе обележена годишњица страдања 2.200 Jевреjа на Спомен обележjу „Стратиште код Jабуке“ близу Панчева.

Aмбасадор Израела у Србиjи Jосеф Леви рекао jе да jе то место где људска бића треба да дођу на комеморациjу другим људским бићима, место где хришћани, jевреjи, муслимани треба да стоjе и погну главу пред неподношљивим злочином да то ниjе место где само Jевреjи треба да иду.

„Oд срца бих позвао и општину Панчево и све друге људе да следећи пут доведу ђаке, наставнике, да виде, сведоче о злу коjе се догодило обицном народу док jе био терор и шта се десило jевреjском народу у бившоj Jугославиjи, Србиjи“, рекао jе Леви.

Истакао да jе то колективна лекциjа за сва људска бића, коjу сви мораjу поштовати, а заjеднички изазов за све људе jе да поделе тежак терет страдања и зла коjи jевреjски народ носи на своjим плећима.

Градоначелник Панчева Саша Павлов навео jе споменик на том месту не изгледа репрезентративно, али и да jе град Панчево заjедно са покраjинским и републичким органима предузело и предузеће у наредном периоду све што jе у њиховоj моћи да таj обjекат има облик онакав какав заслужуjе.

„И да заиста буде jедан репрезентативни обjекат где ће бити одржавани jавни часови, jер историjска чињеница због коjе смо се данас окупили дубоко jе урезана у историjске уџбенике и у знање наших професора историjе и ученика“, рекао jе Павлов.

Председник Jевреjске општине Панчево Давид Mонтиjас рекао jе да jе на том месту убиjен и закопан и његов брат и већи део његове породице.

„Oни су ексхумирани и спаљени, а њихов пепео расут као да никада нису ни постоjали. Mоj брат се звао исто као и jа и имао jе само 13 месеци. Сви моjи рођаци су избрисани из књиге живих, сви су убиjени, само jе моj отац преживео. Нестало jе око 150 живота моjе ближе и даље фамилиjе“, рекао jе Mонтиjас.

Додао jе да му jе мањи бол у срцу, када види колико се људи окупило, jер са њима дели тугу и сећање на шест милиона страдалих Jевреjа и на 2.200 убиjених на том месту, у jедном дану, на данашњи дан 1941. године, само зато што су били Jевреjи.

„Хтели су и више да их убиjу, али нису успели, jер jе „jесењи дан био кратак“, рекао jе Mонтиjас.

На комеморациjи, коjу су организовали град Панчево и Jевреjска општина Панчево, говорио jе и директор историjског архива Панчево Mилан Jакшић, певао jе хор „Браћа Барух“, а ликовна уметница Габриjела Николић, коjа jе и сама изгубила 52 члана породице 1942. извела jе перформанс у знак сећања на страдале.

Стратиште на шестом километру на путу Панчево- Jабука настало jе октобра 1941. године, наредбом градске полициjе. Ископани су ровови дужине 20 метара, ширине три метра и дубине метар, а на сваког од 20 затвореника коjи су истовремено стрељани, пуцало jе по три воjника.

Два месеца дневно долазило jе по 10 камиона, у свакоме по 30-40 људи. Претпоставља се да укупан броj страдалих овде у Jабуци достиже и престиже 10.000 жртава, по неким изворима, страдало jе и више од 15.000 Jевреjа, Срба, Рома.

Жртвама jе било наређено да скину одела и по свлачењу, људе су постављали лицем окренутим ракама, а леђима према наоружаном одреду С С воjника. Свакоме jе нацртан круг на леђима, а троjица воjника по жртви испаљивала су плотун у обележени део леђа. Жртве стратишта у Jабуци наjвећим делом су били заробљеници jевреjског логора Земун основаног на Старом Саjмишту.

Спомен-комплекс дело jе архитекте Небоjше Деље, откривен 1981. године, а неколико пута jе вандализован и крадени су бронзани делови споменика.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed