Вечерње новости, 6. 8. 2019, Априлски рат: УСПОМЕНА НА БОЖИДАРА ЖУГИЋА – Официра памте и Словаци

Гложан: Пред споменицима поручнику ЈкВ Фото: Вечерње новости Божидару Жугићу

Гложан: Пред споменицима поручнику ЈкВ Фото: Вечерње новости Божидару Жугићу

Поручник Краљевине Југославије осам деценија касније побратимио Гложан у Војводини и Новаковиће у Црној Гори

ПОВЕЉОМ о братимљену црногорског села Новаковићи и војвођанског места Гложан, минулог викенда у Општини Жабљак, учвршћена је успомена на Божидара Жугића, храброг официра Војске Краљевине Југославије који је херојски погинуо 1941. бранећи мештане Гложана пред инвазијом хортијеваца на Бачку.

Делегацију Гложана предвођену председником Општине Бачки Петровац Срђаном Стојановићем, представником МЗ Гложан Иваном Червенаком и иницијатором братимљења Крстом Жугићем из Новог Сада, примио је председник жабљачке општине Веселин Вукићевић.

У повељи о братимљењу наведено је да успомену на храброг официра нису у почетку неговали ни Срби ни Црногорци, већ Словаци који су већински живаљ у Гложану.

Они су Божидара Жугића пре 78 година тајно сахранили на месном гробљу. По ослобођењу подигли су му споменик са петокраком, а пре неколико година одмах поред „старог“, на иницијативу професора Борислава Милошевића из Бачке Паланке подигнут је још један без петокраке, са ћириличним натписом.

Овим су захвални Гложањани начинили преседан, јер не памти се да било где један човек има два споменика, један крај другог. Када ово поменете житељима овог места у Општини Бачки Петровац, свако од њих ће рећи да су за Божидарево јунаштво и два спомен-обележја – мало.

Јер, 13. априла 1941. у Гложану, Жугић је убио свог и мађарског команданта да би спречио предају опкољеног српског 10. пука. Тога дана у хортијевској инвазији на Бачку Југословенска краљевска војска повлачила се од севера ка југу кроз приобаље Дунава. Видевши да нема излаза, командант пука истакао је белу заставу.

– Зар се тако брани отаџбина? Ја се не предајем! – повикао је тада љутито поручник Божидар Жугић и хицима из пиштоља убио обојицу команданата. Мађарски солдати су узвратили паљбом и усмртили храброг поручника Жугића и још 16 српских бораца.

Успомену на тај трагичан догађај већ 78 година негује Гложан, место са око 2.000 мештана од којих су 90 одсто Словаци. Сваког априла придруже им се бројни Жугићи из Србије, Црне Горе, Републике Српске и многих других земаља. Из године у годину, код два споменика на месном гложанском гробљу окупља се све више поштовалаца Божидара Жугића.

Наредног априла, без сумње, у Гложану ће бити и гостију из Жугићевог родног места. Подстакнути успоменом на дичног претка и ратника, општине Бачки Петровац и Жабљак договориле су тесну сарадњу која ће подразумевати и узвратне ђачке посете. На млађима све остаје, па и успомена на хероја Жугића.

 
УПОРНА УЧИТЕЉИЦА ВЈЕРА

О ПРИВРЖЕНОСТИ гложанских Словака правди, као и њиховој лојалности према српској домовини, сведочи и податак да је учитељица основне школе у Гложану Вјера Скленарова, деценијама својим ђацима, на часовима историје предавала лекције о пожртвованости за свој народ Божидара Жугића, мада овог храброг официра нема у уџбеницима нити у наставним програмима.

 

 
Ј. СИМИЋ

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed