Курир, БСЦ HAPPY, 4. 10. 2023, Српска ми труба затруби! 111 година Гвозденог пука – како су српски спартанци млели непријатеља од Софије до Беча

Игриште: 111 година од мобилизације Гвозденог пука  Другог пешадијског пука "Књаз Михаило" Фото:: Топличке новине

Игриште: 111 година од мобилизације Гвозденог пука Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ Фото:: Топличке новине

– Са прокупачке железничке станице 7. октобра 1912. године кренуо је овај пук у ослободилачке ратове.

Заправо, кренула су четири пука, први, други и трећи позив Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ и Други прекобројни пук. О њему се мало зна и чинили су га сви они који нису добили позив за мобилизацију, већ су се сами добровољно пријавили. Он је одиграо значајну улогу у Церској бици – објашњава Дарко Жарић, виши кустос историчар Народног музеја Топлице.

Одзив на мобилизацију је био 95 одсто! Осталих пет одсто није стигло на време да крене с војском, јер су живели у удаљеним планинским селима, па су се накнадно придружили.

– Тај пук чинили су мушкарци из Топличког и Јабланичког округа и из Заплања. Само из Топлице било је 20.000 војника – додаје Жарић.

У славу хероја Гвозденог пука у селу Игриште од донација је подигнут споменик 2016. У време мобилизације у том селу било је 12 кућа са 17 мушкараца. Сви су се одазвали позиву. Погинуло их је 14.

Величанствени Гвоздени пук је заслужан за неке од највећих победа у ратовима с почетка 20. века. Његовом команданту Миливоју Стојановићу, који је рањен кренуо у Колубарску битку, где је и погинуо приликом пробоја, Станислав Бинички је посветио „Марш на Дрину“. У овом пуку је био и познати српски сликар Живорад Настасијевић, као и две жене – Флора Сендс и Милунка Савић.

Други пешадијски пук „Књаз Михаило“ је најодликованији српски пук са 229 Карађорђевих звезда! Његова застава је једина савезничка застава која је одликована Ратним крстом са златном палмом, највећим одликовањем Републике Француске. То одликовање је добила и Милунка Савић, једина жена на свету с тим орденом.

У славу јунака Гвозденог пука у селу Игриште од донација је подигнут споменик 2016. У време мобилизације у том селу било је 12 кућа са 17 мушкараца. Сви су се одазвали позиву. Погинуло их је 14.

Октобра 2018. године премијерка Ана Брнабић свечано је отворила у Прокупљу спомен-парк Гвозденом пуку крај Железничке станице, одакле је војска кренула у ослободилачке ратове. Комплекс је финансирао Град Прокупље са близу 20 милиона динара. Прошле, 2021. године отворена је и спомен-соба, за коју су осам милиона динара дали Министарство културе и Министарство правде.

Све до Игришта и Прокупља најславнији српски пук није имао ниједно обележје.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed