РТ Балкан, 23. 5. 2024, Захтев струке да се избришу одредбе о родно осетљивом језику: Идеолошко насиље над језиком

Српски језик и ћирилица, илустрација Фото: Вечерње новости, Тошо Борковић

Српски језик и ћирилица, илустрација Фото: Вечерње новости, Тошо Борковић

У захтеву који је предат Министарству културе чланови Савета позвали су се на мишљење свих релевантних институција које су се огласиле о родно осетљивом језику, односно указале на штетност његове примене у смислу уништавања језика

Савет за српски језик предао је Влади Србије захтев да се из Закона о родној равноправности избришу сви чланови који се односе на родно осетљив језик, потврдио је председник Савета проф. др Александар Милановић уз напомену да се не тражи повлачење Закона, за шта ово тело и нема мандат, већ само брисање чланова којима се употребу уводи родно осетљив језик.

У захтеву који је предат Министарству културе чланови Савета позвали су се на мишљење свих релевантних институција које су се огласиле о родно осетљивом језику, односно указале на штетност његове примене у смислу уништавања језика. Одбор за српски језик, Матица српска, Српска књижевна задруга, Друштво за српски језик и књижевност Србије, Вукова задужбина, србистичке катедре на универзитетима у Србији једногласне су у оцени да се радио о језичком инжењерингу, уништавању српског језика, али и удару на идентитет који почива на језику и култури.

„Узимајући у обзир све што су релевантне институције рекле, затим расправу коју смо водили на састанцима Савета за српски језик, као и већинско мишљење исказано у јавним дебатама, нисмо имали могућност за било какво друго решење осим да Влади Србије, која је наше тело и формирала, упутимо препоруку“, истакао је проф. Милановић за „Вечерње новости“.

Додао је да очекује да ће чланови поменутог закона који се односе на родно осетљив језик бити избрисани јер је уверен да ће Министарство културе и његов челни човек Никола Селаковић имати разумевања за захтеве лингвистичке струке.

Такође, уверен је да родно осетљив језик не може бити уведен у живот јер су предвиђене промене стране, неприродне и неорганске, али и јер се с њим у вези сада колебају чак и његови креатори, што је посебно видљиво када кажу да се можда не мора примењивати у медијима будући да би они по дефиницији требало да су слободни.

Ипак упозорава да ће одређене идеолошке структуре у Србији и даље инсистирати на томе да се родно осетљив језик насилно примењује.

„Надам се да ће наша држава схватити да то нигде у Европи, сем у Србији, не постоји, и да таква врста вођења не само језичке политике већ и политике уопште не води никуда.

Надам се да ће Закон бити само нека врста препоруке, с могућношћу избора да се свако именује како жели, али да никога не присиљава да то на силу мора примењивати“, каже проф. др Милановић, закључујући да уколико неко покушава да нареди како да се говори, то онда представља неку врсту диктатуре, цензуре и идеолошког насиља и над језиком и над мишљењем и свим људским слободама.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed