СРНА, 7. 7. 2024, Прије 32 године у Пресјеници код Трнова звјерски убијена 23 српска цивила

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

Данас су се навршиле 32 године од некажњеног злочина муслиманских екстремиста у селу Пресјеница у општини Трново, гдје су у једном дану масакрирана 23 мјештана српске националности.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија рекао је Срни да за овај злочин до данас нико није одговарао.

„Злочин у Пресјеници је највећи злочин који се догодио у једном дану када је заклано 12 старица и стараца“, рекао је Тимотија.

У зору, 7. јула 1992. године муслимански терористи – припадници такозване Армије БиХ извршили су напад на села Горња и Доња Пресјеница. У нападу на ова српска села убијена су 23 старије особе, а међу жртвама је било десет жена.

Према попису из 1991. године, у селу Горња Пресјеница живјело је 38 становника и сви су били српске националности, док у селу Доња Пресјеница живјело 60 Срба.

Жртве су убијене на врло свиреп и окрутан начин и то најстрашнијим методама какве нису виђене ни током Другог свјетског рата.

Српски цивили су затирани сјекирама, ножевима, сабљама, а неки су и обезглављени и живи спаљени.

Поједини цивили који су имали „срећу“ да преживе одведени су у злогласне трновске логоре у којима су мучени и изложени најстравичнијим тортурама.

Сва имовина, храна и стока су опљачкани, док су куће и објекти до темеља попаљени и разрушени.

Најстарија жртва је био Лазар Поповић, стар 88 година, док је најмлађа жртва била двадесетдеветогодишња Дана Штака, која је масакрирана заједно са својом болесном мајком.

Доста Срба је страдало док су се крили по шумама, а неки од њих су успјели да преко Кијева пређу на српску територију.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed