Глас Српске, 1.5.2024, Земљиште на Грмечу уступљено рекреативцима: Стратиште претварају у мјесто за игру [Мапа]

Корчаница, Грмеч, остаци спомен-комплекса паеританске волнице из Другог светског рата  Фото: Глас Српске

Корчаница, Грмеч, остаци спомен-комплекса паеританске волнице из Другог светског рата Фото: Глас Српске

САНСКИ МОСТ – Спортско-рекреативном клубу (СРК) “Новем Флумина” из Санског Моста додијељено је на коришћење близу 660 дунума земљишта Националног парка “Корчаница” на Грмечу, што је наишло на негодовање тамошњег становништва, јер, како наводе, стратишта не смију никако бити мјеста за игру.

СРК “Новем Флумина” је вијест да им је додијељена земља на коришћење објавила и на свом “Фејсбук” профилу, гдје су навели да започињу ново поглавље те да званично имају терен и дом.

– Додијељено нам је право коришћења парцеле Бојиште – Националног парка “Корчаница” за клупске активности. Терен има потенцијал да буде један од најатрактивнијих и располаже површином од 657.449 квадратних метара. У њега се укључују занимљиве локације као што су хотел “Корчаница”, паркинг, камп, меморијална зона “Корчаница”, терен националног парка “Грмеч” – навео је СРК “Новем Флумина” на профилу.

Поручили су да све поменуто чини занимљивим и приступачним терен за “ерсофт” те многе друге активности у природи.

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић рекао је да су институције које су дале одобрење СРК “Невем Флумина” требало добро да одважу коме и за које намјене дају одобрење за коришћење простора Националног парка “Корчаница”.

– Требало је да размисле шта чине својим поступцима, јер ту су страдали људи и сада ће неко по њиховим костима скакати, играти и пуцати. То је апсурдно. Национални споменици, стратишта и меморијални центри нису мјеста за забаву и игру, поготово за игре гдје се пуца – рекао је “Гласу” Давидовић.

Казао је да је земљиште које је додијељено вјероватно у посједу Шума УСК.

– Више од 650.000 квадратних метара земљишта дато им је на коришћење. Све то нас наводи и да се запитамо колико ће то чланова вјежбати и шта, па да им треба на стотине дунума земљишта – поручио је Давидовић

Партизански спомен-комплекс “Корчаница” на Грмечу, који је прије рата за десет година посјетило пола милиона туриста, и који су снимали многи познати свјетски фотографи, данас је девастиран и заборављен.

У част грмечким партизанима подигнут је почетком осамдесетих година прошлог вијека спомен-парк са монументалним обелиском и музејом, дубоко у шумама Грмеча, на мјесту гдје се 1942. налазила партизанска болница и бројни пратећи објекти. Када је болница откривена и бомбардована у Другом свјетском рату, рањеници су евакуисани према Херцеговини, гдје су спашени у чувеној бици на Неретви. Ту су били и магацини, парни млин, електрична централа, партизански аеродром, а одатле су у акције полијетали Фрањо Клуз и Руди Чајавец.

Споменик висок 15 метара, дјело вајара Љубомира Денковића, данас је ишаран графитима и девастиран. Уништен је и музеј у склопу комплекса, који је имао 1.300 експоната, укључујући и ратне трофеје. Нестале су и плоче са именима 1.100 бораца. Нема више ни макете партизанског градића у планини, који се налазио у њедрима Денковићевог монумента, а ни натписа са Титовим ријечима.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Посљедњи кустос

Посљедњи кустос спомен-подручја “Корчаница” на Грмечу Ђуро Тркуља, који је провео десет година на тој позицији, држао је историјске часове за скоро 500.000 посјетиоца до 1992. године. Такође дочекао је хиљаде ђачких екскурзија и омладинских група и причао им приче о херојској борби народа Грмеча против фашизма у Другом свјетском рату.

 

 

Маријана Миљић Бјеловук

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed