Проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић: Логори за Србе у Бугарској

Логори за Србе у Бугарској, aутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

Логори за Србе у Бугарској, aутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

Број логора за Србе и логораша – заробљеника и интернираца у Бугарској – као и број умрлих Срба није пописан. О њима ни најгрубље процене не дају тачно стање. За Србе је читава Бугарска била логор. У службеној преписци из ратног доба помиње се 25 концентрационих логора.

Напори Црвеног крста Србије да преко неутралних земаља и Међународног црвеног крста добије податке о броју српских заробљеника у Бугарској и њиховом распореду по логорима наилазили су на врло груб однос код званичне Бугарске. Бугарска је чак одбијала било какву сарадњу са Црвеним крстом Србије, а Међународном црвеном крсту је, 31. марта 1916, о ратним заробљеницима и интернирцима из Србије написала „ Бићемо вам захвални ако будете хтели саопштити овој господи која се потписује са српски Црвени крст, да не можемо одржавати никакву кореспонденцију нити им давати информације о становницима некадашње Србије  који су послали бугарски поданици и са којима се поступа по законима бугарским. Гошев.

Тек 1. фебруара 1918. Црвени крст Србије добио је податке о томе да се у Бугарској налази 31.679 српских ратних заробљеника, док је Арчибалд Рајс у једном од својих радова о страдањима Срба наводи да је од нешто више од 100.000 интернираних људи, у концентрационим логорима у Бугарској, половина умрла због крајње лоших и неподношљивих услова живљења.

 

© Аутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

 

Мапу логора за Србе у Бугарској  током Првог светског рата можете погледати овде .

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed