Људски губици српског народа у Другом светском рату

Српске жртве Другог светског рата

Од Другог светског рата је прошло више од седам деценија, а још нису објављена имена покојника српске националности који су страдали у раздобљу 1941-1945. г. на просторима некадашње заједничке државе. Игнорисање српских страдања, а тиме и имена српских жртава, било је својствено Брозовом времену, али зашто је настављено у деценијама после тога и траје све до ових дана  није могуће схватити ни објаснити. Свесни чињенице да то представља неопростив грех и према породицама покојника и према српској нацији Управни одбор Друштва за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку преузео је на себе тај частан посао.

Спискови ће бити сачињени по бившим југословенским републикама, азбучним редоследом и ћириличним писмом. Објављивање почињемо маја месеца ове године на сајту www.srpski-memorijal.rs. Овим покрећемо велики и значајан подухват комплетирања списка српских жртава Другог светског рата, јер ови које имамо су непотпуни и – зависно на коју се државу, односно бившу републику односе – садрже имена највише једне трећине укупних жртава које је имао српски народ у тој бившој југословенској републици. Ово треба схватити и као позив свим добронамерним људима да нам помогну да један часан посао успешно обавимо у догледно време.

Попис људских губитака српског народа који вам представљамо је прва радна верзија. Рад на попису се наставља, па вас молимо да својим сећањима, документима, доказима и ви помогнете да списак људских губитака Срба у Другом светском рату буде што потпунији. Пријаву можете поднети и на страници.

 

Србија

Људски губици српског народа Централне Србије у Другом светском рату

Људски губици српског народа Косова и Метохије у Другом светском рату

Људски губици српског народа Војводине у Другом светском рату

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed