BN, Topportal, 9. 7. 2024, Невесињска пушка један од значајнијих догађаја – 149 година од подизања Невесињске пушке

Крст на мјесту Прве невесињске пушке Фото: Глас Српске, СРНА

Крст на мјесту Прве невесињске пушке Фото: Глас Српске, СРНА

– Невесињска пушка један је од најзначајнијих догађаја српској историји и звијезда водиља српском народу када је у питању јединство и борба за своја огњишта, поручено је данас из невесињског села Крекови гдје је обиљежено 149 година од Херцеговачког устанка-Невесињске пушке.

Овај догађај од велике је важности у данашњим временима, казали су присутни, и због чињенице да се обиљежава под заједничким покровитељством Влада Републике Српске и Србије.

Државни секретар у Министарству за питање бораца Републике Србије Зоран Антић подсјећа да је Невесињска пушка била један од најважнијих догађаја у геополитичким догађајима на Балкану крајем 19. вијека јер је покренула лавину везану за турско-српске ратове, Берлински конгрес, Балканске ратове и Први свјетски рат.

„Оно што су Перо Тунгуз, Мићо Љубибратић и војвода Пеко Павловић, славна српско-црногорска војска и славни устаници 9. јула 1875 године започели на овим просторима, завршила је српска војска 21. новембра 1918. уласком у Бањалуку. То је један заокружен циклус ослобађања од Османског царства и данашње генерације можда нису ни свјесне суштине важности овога догађаја..

Можемо слободно дати и назив овоме „трећи српски устанак“ јер оно што су Карађорђе и Милош започели у Марићевића јарузи и Такову Невесињци довршили и почели овдје, али нажалост Невесињска пушка је имала једну велики опсервацију међународног фактора и из тог разлога овај дио нашег народа је остао неослобођен, без своје државности, али то се промијенило са свијетлом Републиком Српском коју морамо чувати као оба своја ока“, поручио је Антић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић каже да је Невесињска пушка један од најважнији догађаја у српској историји.

Министар Егић каже да се већ планира наредна година и догађај обиљежавања 150 година од Невесињске пушке, али и да се стално шири култура сјећања на све догађаје из новије српске историје.

„У нашем календару су 33 догађаја, а 7 догађаја обиљежавамо заједно са Владом Србије. Ови догађаји нису и неће пасти у заборав“, поручио је Егић.

Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Обиљежавању 149 година од Невесињске пушке су присуствовали представници локалних заједница источне Херцеговине, као и генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић…

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed