e-Veritas, Агенције, 27. 04. 2024, У Градишци обиљежено 29 година од егзодуса Срба из западне Славоније [Фото]

Градишка: Спомен-обележје Србима из Западне Славоније РСК стрдалим у хрватској агресији Бљесак 1995. Фото: ДИЦ Веритас Бањалука

Градишка: Спомен-обележје Србима из Западне Славоније РСК стрдалим у хрватској агресији Бљесак 1995. Фото: ДИЦ Веритас Бањалука

Код спомен-обиљежја у Градишци данас су положени вијенци и цвијеће за српске цивиле и војнике из западне Славоније погинуле у хрватској операцији етничког чишћења Срба – „Бљесак“, 1. маја 1995. године.

Претходно је служен помен за 283 убијена Србина у овој злочиначкој акцији.

Из западне Славоније прије 29 година у хрватској акцији „Бљесак“ за само 36 часова протјерано је преосталих 15.000, а убијено 283 Срба, од којих 107 цивила међу којима и 12 дјеце.

Хрватске оружане снаге су под кодним називом „Бљесак“ 1. маја 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу Републике Српске Крајине, у вријеме када је ова област била под заштитом УН.

Против Срба у западној Славонији, односно око преосталих 15.000 становника и око 4.000 војника, кренуло је више од 16.000 припадника ХОС-а.

У нападу је заробљено око 1.450 припадника Српске војске Крајине, већина на превару уз помоћ заштитних снага УН, од којих су многи касније прошли тешка психичка и физичка малтретирања у Бјеловару и Вараждину.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, делегација Народне скупштине Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, вицеконзул Конзулата Србије у Бањалуци, српски представници у институцијама БиХ, руководство Градишке и сусједних градова и општина.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и породице Срба страдалих у западној Славонији, те представници Удружења Срба протјераних из Западне Славоније, удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, те представници градских удружења и грађана.

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крсто Жарковић рекао је данас у Градишци да је у првом егзодусу 1991. године простор западне Славоније напустило 68.000 Срба под притиском хрватских снага.

Жарковић је у обраћању на обиљежавању 29 година од егзодуса Срба у хрватској акцији „Бљесак“ рекао да је данас у западној Славонији, према попису Хрватске, око 17.000 Срба, од којих најмање 10.000 не живи трајно на том подручју.

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да је најгоре што нико није одговорао за злочин над Србима у Западној Славонији.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је у обраћању да је важно да се подржи пројекат визуелног архива српског страдања јер свијет треба да види колективну српску жртву и да су Срби опет ти који гледају у будућност.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић, делегација Народне скупштине Српске, српски представници у институцијама БиХ.

Комеморацији су присуствовали и предсједници Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац, руководства Градишке и сусједних градова и општина.

Агресију на српску област Западна Славонија, која је била у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН извршиле су хрватска војска, полиција и паравојне снаге, 1. маја 1995. године.

 

Veritas.info

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed