Глас Српске, Рубикон, 5. 4. 2024, Грајф: Јасеновац је био балкански Аушвиц [Видео]

Гидеон Грајф Фото: РТРС, screenshot

Гидеон Грајф Фото: РТРС, screenshot

Историје Срба и Јевреја врло су сличне у многим аспектима и то је један од разлога зашто се два народа осјећају као братска. Ваша историја је у много аспеката слична нашој.

Били сте омражени, били сте прогањани, морали сте да се борите за свој идентитет, за слободу, за независност. А Јасеновац је заиста био балкански Аушвиц.

Рекао је ово историчар Гидеон Грајф гостујући у емисији “Рубикон”, гдје је говорио о страдању Срба у НДХ, о Јасеновцу, броју страдалих, о паралелама Јевреја и Срба, али и о томе шта је Косово и Метохија за Србију.

– Били сте прогањани, убијани, изгубили сте 700.000 људи у Јасеновцу, комплексу логора за истребљење”, рекао је Грајф. “Речено ми је да је популација Срба данас могла достићи 80 милиона. А ви сте врло далеко од тог броја, од тих демографских података – истакао је Грајф.

Грајф је нагласио да су историје Срба и Јевреја врло сличне у многим аспектима, и да је то један од разлога зашто се осећају као браћа. Он је такође истакао јако пријатељство између српског и јеврејског народа.

– Када сам први пут дошао у Србију, пре око 10 година, сећам се, од прве секунде осећао сам се као код своје куће, не могу то чак ни да објасним. Осећао сам пријатељство, то је био веома леп осећај. И није се променило од тада. Видим себе као великог пријатеља српског народа, поносан сам на то и нико ми неће одузети то пријатељство. Нико! – казао је он.

Грајф је такође коментарисао историјске паралеле између Срба и Јевреја, посебно у контексту Холокауста и геноцида у Јасеновцу. Грајф је истакао да је први историчар на свету који је урадио поређење између комплекса логора Јасеновац и Аушвица. Он је рекао да је усташки начин убијања био примитивнији и варварскији.

– Уживали су да гледају своје непријатеље како крваре до смрти, уживали су да им одсецају главе. За једну ноћ могли су брутално да убију 1000 људи – казао је он.

На крају, Грајф је коментарисао и значај Косова за српски народ, упоређујући га са значајем Јерусалима за Јевреје.

– Косово има веома посебно значење у историји културе и верској историји вашег народа. То је као кад бисте отели Јерусалим из јеврејског срца. Никада га се нећемо одрећи, Јерусалим је наша престоница и много више од тога, као што је и Косово Србија – био је јасан Гидеон Грајф.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed