Глас Српске, СРНА, Косово Онлајн, 9. 3. 20204, Више српских гробова, него Срба у Приштини

Косово и Метохија: Задушнице на српском гробљу Фото: Србин.инфо

Косово и Метохија: Задушнице на српском гробљу Фото: Србин.инфо

Неколико десетина Срба обишло је, поводом великих зимских Задушница, гробове својих најмилијих на православном гробљу у Приштини, а свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић апеловао је поново на све који имају сроднике сахрањене у том граду да дођу макар на Задушнице и обиђу њихове гробове.

Он је поручио да је тужно да на данашњи дан на највећем православном гробљу на Косову и Метохији готово да нема никога и напоменуо да већ шест година нема организованог доласка вјерника на Задушнице у Приштину.

„Сведоци сте сами, али то је наша слика и немам шта да кажем него да још једном апелујем да се обилазе гробови наших предака и да се молимо за покој њихових душа“, поручио је свештеник Арсић.

Свештеник Арсић је опијело упокојенима служио и на мјесту гдје су покопане кости погинулих српских војника у ратовима од 1912. до 1918. године, поред којих су и остаци погинулих француских војника.

Група Срба из сјеверне Митровице посјетила је јутрос гробове најмилијих и прислужила свијеће на православном гробљу у јужној Митровици које су протеклих деценија албански националисти у потпуности девастирали и тешко је пронаћи гробна мјеста.

Мара Утвић, која је на том гробљу сахранила четворомјесечну бебу, рекла је да је први пут умрла те 1980. године када је бебу изгубила, а онда 2010. када је затекла оскрнављено и сравњено гробно мјесто.

„Шта је беба од четири месеца могла да скриви некоме? Тешко је, много је тешко. Зато апелујем на наше и власти самопроглашеног Косова да дозволе да споменик детету вратим на место“, рекла је она за „Косово онлајн“.

Вјерници Српске православне цркве су, на задушнице, обишли гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, гдје је то било безбједно и могуће.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Црква је прописала посебне дане – Задушнице, и то четири пута годишње.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed