ИН4С, 16. 6. 2024, Литургија и парастос жртвама поратних злочина у Камничкој Бистрици

Камничка Бистрица: Спомен табла убијеним 1945. Фото: ИН4С, Никола Милованчев

Камничка Бистрица: Спомен табла убијеним 1945. Фото: ИН4С, Никола Милованчев

„Сјећам се дуге колоне пјешака и запрежних кола…На челу колоне је ишао и гласно молио православни поп у својој одежди и са дугом брадом, колону су окружавали партизани са пушкама у рукама. Грађани су стајали пред кућама и немо посматрали жалосну поворку.

Вјероватно бих овај догађај заборавио, као шестогодишњи дјечак, да није мој отац рекао незаборавну реченицу: Запамтите дјецо, све те јаднике ће побити! Касније, када сам ишао са оцем у Камничку Бистрицу, увијек ми је показао травнате гомиле на Копишчима, прекрстио се и рекао: Ту леже ти јадници записао Тоне Стеле, грађанин Камника, 2002. године.

У суботу, 15. јуна 2024, у Камничкој Бистрици, близу Љубљане, одржани су Литургија и парастос жртвама убијеним маја и јуна 1945, послије краја Другог свјетског рата, који су кренули на пут без повратка од Везировог до Зиданог Моста. У гробницама, само на овој локацији, лежи више од 3500 људи из народног збјега са подручја Црне Горе, Боке, Херцеговине и источне Босне, као и бораца Југословенске војске у отаџбини, пострадалих у масовним стрељањима, без суђења, по директиви врха Комунистичке партије Југославије.

Литургију је служио Високопреосвећени епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, Администратор Митрополије загребачко-љубљанске, а саслуживали су архимандрит Павле Радусиновић, игуман манастира Ораховица у Славонској епархији, протојереј Предраг Шћепановић, из Митрополије црногорско-приморске и свештенство Митрополије загребачко-љубанске из Загреба, Марибора, Љубљане и Копра. Појао је византијски хор Црквене општине у Љубљани. Иза Литургије, служен је и парастос пострадалим жртвама, чијих неколико хиљада имена је прочитано.

Део гробног поља у Камничкој Бистрици Фото: Митрополија црногорско-приморска

Део гробног поља у Камничкој Бистрици Фото: Митрополија црногорско-приморска

Успомену на жртве у Камничкој Бистрици почели су да његују браћа Владо и Душан Никлановић, који су преживјели стрељања 1945. (док су њихова два старија брата Митар и Томо убијени), и који су са том сврхом 2004. године у Будви основали удружење Открићево истину. Већ сљедеће године, у мају 2005, у Камничку Бистрицу је дошао блаженопочивши митрополит Амфилохије Радовић, и први пут је одржан парастос пострадалим. 2015. године подигнута је спомен-капела, за коју је најзаслужније удружење Открићемо истину, али уз њих и општина Камник (која је даровала земљиште за капелу), и словеначко друштво Демос из Камника, које ради на утврђивању истине о злочинима из раздобља титоизма. Међу грађанима Камника и данас има живих сведока, који се са огорчењем сјећају масовних злочина, почињених маја и јуна 1945. године.

Након парастоса, кратак историјски час о тадашњим догађањима одржао је др Срђа Трифковић. Затим су се присутнима обратили о. Предраг Шћепановић, г. Крсто Никлановић у име удружења Открићемо истину из Будве и градоначелник Камника г. Матеј Слапар.

Затим су присутни били угошћени за трпезом љубави, коју је припремио вјерни народ из Камника.

 

Аутор је члан Правног савјета ИН4С: Никола Милованчев

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed