Одбрана МОД, 11.2.2015, Представљена књига „Злочини над Србима у Великом рату“

Са промоције књиге „Злочини над Србима у Великом рату“ Фото: Одбрана – Медија центар МОД

Са промоције књиге „Злочини над Србима у Великом рату“ Фото: Одбрана – Медија центар МОД

У Дому Војске Србије представљена је књига Арчибалда Рајса коју је, за издавача „Свет књиге“, приредио професор др Милоје Пршић, војни историчар и пуковник у пензији. 

О књизи, у којој су објављене десетине докумената Арчибалда Рајса, великог пријатеља српског народа, познатог и признатог криминолога из швајцарске Лозане, којима се неупитно доказују аустријска, мађарска и бугарства зверства почињена над Србима почетком Првог светског рата и током окупације Србије, говорили су: рецензент др Јован Пејин, уредник Стево Ћосовић, др Ђорђе Лопичић, амбасадор у пензији и приређивач.

Књига садржи 58 докумената, Рајсових извештаја и текстова, објављених у европској и америчкој јавности, којима је, уз 78 фотографија, смело доказао своју тврдњу да рат против српског народа, „по свирепости и злоделу над Србима превазилази све дотадашње ратове“.

Објављена документа сведоче о страдању српског народа у интернацији, о забранама ћирилице на окупираним подручјима, о присилној мобилизацији српских цивила за рат на страни Централних сила, о затирању српског језика, културе и националних обележја, кршењу међународног ратног права…

Рајс је својим документима потврдио геноцидан карактер аустроугарске и бугарске окупације српске земље, доказао је да су стравични злочини чињени српском народу, а не заробљеним припадницима војске. Аустроугарска војска, наиме, није имала заробљеника међу Србима. После пораза у Колубарској и Церској бици, у аустроугарској војсци је завладало правило да се српски војник убија, а не заробљава.

Истраживања Арчбалда Рајаса и документи које је објавио згражавали су европску и светску јавност још неколико година после рата, а онда је свет заборавио на патње српског народа, историја је почела да се понавља, а монструозна пропаганда учинила све да данас, сто година после почетка Првог светског рата, изазивачи и планери рата против Србије, покушавају да највећу жртву окриве за сукоб планетарних размера.

Истичући да милион и триста хиљада српских жртава Великог рата не дозвољавају прекрајање историје, приређивач Рајсове њиге др Милоје Пршић упозорава да нова времена (до)носе нове изазове српском народу, изазове чија је најважнија константна ненаклоњеност и неразумевање великих за интересе и права малих народа.

 

Извор: odbrana.mod.gov.rs

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed