Политика, 4.2.2023, Сећање на сердара Јанка

Сердар Јанко Вукотић (1866-1927) Фото: Википедија

Сердар Јанко Вукотић (1866-1927) Фото: Википедија

Представници Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. положили су јуче цвеће на гробницу сердара Јанка Вукотића на Новом гробљу у Београду, одајући помен војсковођи на дан његове смрти 1927. године.

Председник Савеза Иван Стратимировић обратио се поштоваоцима заслуга сердара Јанка, који су се окупили упркос ветровитом и хладном времену, поручујући да не смемо да заборавимо хероје за нас важних историјских битака.

„Поменом великом војсковођи, данас се подсећамо и на јунаштво српске и црногорске браће у војсци Краљевине Црне Горе који су у борбама код Мојковца на Бадње вече и Божић 1916. разбили аустро-угарске трупе, онемогућивши им да пресеку пут српској војсци. Тако су омогући повлачење исцрпљеним српским борцима на јадранску обалу и острво Крф. Сердар Јанко преселио се за нас у вечност. Слава и хвала и за његову ћерку Василију, која га је као борац храбро пратила. Да не беше крвавог Божића код Мојковца, не би било ни васкрса на Кајмакчалану”, поручио је Стратимировић.

Сердар Јанко Вукотић, наводи се у биографији, био је српски генерал и војсковођа из Црне Горе. Јер, након што је био војни командант у балканским и Првом светском рату, као и начелник штаба Врховне команде Краљевине Црне Горе и генерал-ађутант краља Николе, Вукотић је после капитулације црногорске војске и заробљеништва постао и члан Војног савета и ађутант краља Александра I Карађорђевића у војсци Краљевине СХС. Године 1926. унапређен је у чин армијског генерала у југословенској војсци.

Завршио је војну академију у Модени.

 

 
Мирјана Никић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed