РТРС, 8.8.2021, Обиљежено 29 година од одбране Градишке од хрватске агресије

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

У Бок Јанковцу данас је обиљежено двадесет девет година од одбране Градишке од агресије Хрватске војске.

Код спомен-комплекса служен је помен и положени су вијенци.

Обиљежавању је, у име Владе Републике Српске, присуствовао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, који је истакао да у Бок Јанковцу прије 29 година није одбрањена само Градишка, него и Република Српска.

Пашалић је поручио да не смијемо заборавити борце који су свој живот дали за одбрану Српске, али ни невино страдале жртве са ових подручја у Другом свјетском рату.

Он је нагласио да су Срби увијек страдали када нису имали своју државу, поручивши да не треба гајити илузије да се тако нешто страшно не може догодити у будућности ако српски народ не буде имао Републику Српску.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да опредјељење и обавеза је да се изађе на света мјеста на којима су борци дали живот за одбрану Српске и да се поклони жртвама, не само Одбрамбено-отаџбинског, него и Другог свјетског рата.

– Сви они уградили су животе у темеље Републике Српске – рекао је Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић нагласио је да су се Срби кроз историју увијек бранили и нису били агресори.

Око 700 припадника јединице Хрватске војске „Бербир бојна“ у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешло је ријеку Саву у мјесту Бок Јанковац и напало српске одбрамбене положаје.

Наишли су на жесток отпор припадника Градишке бригаде, који су у жестоком окршају поразили хрватске снаге и натјерали их да се уз огромне губитке повуку преко Саве.

У одбрани Градишке погинуло је и 16 српских бораца, а 22 су рањена.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed