РТС, 17.6.2021, У Прањанима откривен споменик британској специјалној јединици

Прањани, јун 2021. Фото: РТРС, screenshot

Прањани, јун 2021. Фото: РТРС, screenshot

 

У оквиру Меморијалног комплекса Мисије Халијард у Прањанима, откривен је споменик посвећен британској специјалној јединици у Другом светском рату. Откривању споменика присуствовали су министри одбране Уједињеног Краљевства и Србије, Бен Волас и Небојша Стефановић као и представници Фондације Халијард и британске амбасаде у Србији.

На обновљен аеродром на Галовића Пољу, одакле су током рата евакуисани савезнички пилоти, први пут су са два хеликоптера слетели министри одбране Уједињеног Краљества и Србије.

Споменик који је постављен у меморијалном центру посвећен је 77. годишњици успешне евакуације између 29. и 31. маја 1944. године преко 50 савезничких ваздухопловаца оборених над Србијом.

Ваздухопловци су евакуисани са импровизованог аеродрома на Галовића пољу у Прањанима уз помоћ мештана и припадника Југословенске војске у отаџбини. Споменик је израђен у Великој Британији и допремљен у Србију.

„То је било наше партнерство које почива на заједничким ризицима и жртвама у свим операцијама, велика храброст коју су делили са локалним партнерима и пружање отпора окупацији и притиску“, истакао је Бен Волас, министар одбране Уједињеног Краљевства.

Учешће британске специјалне једнице претходило је операцији Халијард у којој је спасено око 500 пилота.

„Успех те мисије помогао је организовању америчке мисије спасавња од августа до децебра 1944. Препознали смо заједнички успех и допринос британских и америчких специјалних јединица у акцији спасавања савезничких ваздухопловаца у Србији“, навео је Џон Капело, председник Халијард фондације.

Као и раније годишњица операције Халијард биће обележена у септембру у Прањанима. Тим поводом на Галовића пољу у плану је и слетање малих приватних авиона из свих делова Србије.

 

 

Слађана Милетић

 

Лектура текста Српски меморијал / а.м.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed