Срна, 18. 7.2015, Откривен споменик погинулим борцима Раковца и Јелаха

Раковац: Споменик је изграђен у облику обелиска по угледу на споменике српским борцима из балканских и Првог свјетског рата Фото: Срна

Раковац: Споменик је изграђен у облику обелиска по угледу на споменике српским борцима из балканских и Првог свјетског рата Фото: Срна

БРАТУНАЦ, 18. ЈУЛА /СРНА/ – У братуначком насељу Раковац данас је откривен и освештан споменик за 16 српских бораца из овог и сусједног насеља Јелах који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Уз споменик је изграђена и спомен-чесма.

Овом приликом служен је парастос за 16 погинулих мјештана, прислужене су свијеће за покој њихових душа, а чланови породица, представници општине и Борачке организације из Братунца положили су цвијеће уз спомен-обиљежје.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Лазар Продановић, родом из Раковца, који је помогао изградњу спомен-обиљежја, каже да је то најмање што се може учинити да јунаци из ових насеља не буду заборављени.

„Ако се забораве они који су стварали и дали животе за Републику Српску онда нећемо имати никакву перспективу“, поручио је Продановић.

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић рекао је да је општина подржала иницијативу мјештана Раковца и Јелаха и знатно помогла изградњу спомен обиљежја.

„На овај начин изражавамо захвалност погинулим српским борцима и овај споменик треба да буде примјер другим насељима и мјесним заједницама да подигну спомен обиљежја погинулим српским борцима из њихових средина како они не би били заборављени, те како би остало упамћено њихово жртвовање и јунаштво“, поручио је Млађеновић.

Секретар братуначке Борачке организације Владан Радић изјавио је Срни да су мјештани ових насеља покренули иницијативу за изградњу споменика, формирали грађевински одбор, прикупили дио средстава и обезбиједили земљиште које су поклонила двојица овдашњих домаћина.

Потом су помоћ пружили општина, Борачка организација, неколико приватних фирми и појединаца, те је за двије године ова иницијатива реализована и споменик је данас откривен.

Члан грађевинског одбора Саво Симић уручио је захвалнице свима који су помогли изградњу овог спомен-обиљежја које је, како је рекао, дуг живих према погинулима и завјет млађима да их не забораве, да цијене њихову храброст и жртвовање за слободу коју данас имамо.

Споменик је изграђен у облику обелиска по угледу на споменике српским борцима из балканских и Првог свјетског рата.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed