Срна, 26.3.2016, Обиљежена шеста годишњица повратка у Жач

Обиљежена шеста годишњица повратка у Жач Фото: kim.gov.rs

Обиљежена шеста годишњица повратка у Жач Фото: kim.gov.rs

ОСОЈАНЕ, 26. МАРТА /СРНА/ – У селу Жач, у општини Исток, данас је обиљежено шест година од повратка расељених Срба у то село на Косову и Метохији.

Расељени Срби су се на данашњи дан прије шест година вратили организовано под шаторе које су оклопним возилима обезбјеђивали припадници КФОР-а.

 

„Вратили смо се на ледину. Свуда је било згариште, нигде нијединог димњака ни заоране њиве. Свуда је била беда, која нас је ионако унезверене одвраћала од опстанка“, присјећа се повратник Небојша Дрљевић.

 

Упркос цјелодневном обезбјеђењу, становници Жача су у више наврата каменовани, а на њих је, такође, у више наврата пуцано из аутоматског оружја.

Њихове тек обновљене и новосаграђене куће пљачкане су и обијане, али су повратници успјели да, трпљењем и упорношћу, опстану и постану „најмлађе“ село на Косову и Метохији.

„Вратили смо се на ледину. Свуда је било згариште, нигде нијединог димњака ни заоране њиве. Свуда је била беда, која нас је ионако унезверене одвраћала од опстанка“, присјећа се повратник Небојша Дрљевић.

Он наводи да је у Жачу изграђено 25 кућа, али да је усељено свега 13 у којима живи 17 дјеце.

Његов отац Милорад Дрљевић, најстарији становник Жача, каже да је поносан што ће и умријети са супругом ту гдје су његови преци живјели и отишли на „онај свијет“.

„Како не бих био срећан када видим четворо унучића. Јесте да бих био срећнији да су ми и остала три сина са породицама ту, али и овако је добро јер се надам да ће се за неку годину и они се вратити“, каже Милорад.

Драган Зулевић рекао је да га радује број дјеце, али га забрињава продаја имовине, јер се тиме угрожава опстанак оних који немају „резервну локацију“.

Министар за заједнице и повратак у привременој влади Косова Далибор Јевтић, коме је данас уручена захвалница за подршку повратницима у Жач, рекао је да је захвалница упућена свима онима, првенствено повратницима, који су трпљењем успјели да засију клицу опстанка и останка Срба.

„Наставићемо да свесрдно помажемо све повратнике, али су повратници у Осојанску котлину и Жач пример одважности и одлучности пример доследности и пример људског достојанства и врлина“, рекао је Јевтић.

Он је заједно са Душаном Козаревим, замјеником директора Канцеларије за Косово и Метохију, упутио аплел расељеним Србима да не продају имовину.

„Ако неће да се врате у новосаграђене куће нека застану са продајом, јер продајом угрожавају опстанак оних који желе да остану на своме“, рекли су Јевтић и Козарев.

Они су апеловали да повратници буду јединствени, јер само јединством и уједињеношћу може да заживи опстанак и останак Срба.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed