СРНА, 8. 11. 2023, Сјећање на жртве усташких злочина у селима паљанске општине

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Манифестација „Новембар – мјесец дугих ножева“, поводом 80 година од усташких злочина у Раковцу, Јеловцима и околним селима у паљанској општини, гдје су усташе убиле 326 цивила од којих 143 дјеце до 14 година, почела је данас служењем парастоса за погинуле и нестале борце Војске Републике Српске у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама, те полагањем вијенаца на Централни споменик.

Служењу парастоса и полагању вијенаца присуствовали су припадници борачких категорија, демобилисани борци, народни посланик Ацо Станишић, представници града Источно Сарајево, општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске организације Црвеног крста Пале, СУБНОР-a као и представници јавног, културног и политичког живота Пала.

Организатор манифестације је Борачка организација Пале, а предсједник Скупштине ове организације Момир Ћирић изјавио је новинарима да је велики значај обиљежавања оваквих манифестација, јер се мало зна о усташким злочинима.

„У Другом свјетском рату огроман број Паљана дао је своје животе, много породица и дјеце настрадало од усташких злочинаца и зато је крајње вријеме било да се сјетимо тих учињених недјела над српским народом. Ми нисмо геноцидан народ, ту смо вијековима и само чувамо своја огњишта и традицију“, истакао је Ћирић.

Он додаје да ће сутра бити одржана промоција филма и споменице 80 година ћутања с циљем чувања од заборава шта се све десило, те да се нада да ће бити још књига и филмова о тој теми с обзиром да се то не може заборавити.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је паљанска Борачка организација организовањем манифестације „Новембар – мјесец дугих ножева“ показала сензибилитет, али и други који су подржали тај пројекат, јер је дужност свих да подсјете шта се десило прије 80 година и какав је злочин почињен.

Југовић наводи да је општина Пале подржала пројекат промоције филма и споменице о „80 година ћутања“ и да то неће бити једини пројекат када је ријеч о култури сјећања.

„На тај начин би будућим генерацијама оставили то као опомену. Не желимо да изазивамо никакве чинове освете, него да сви знају шта се може десити ако Срби нису уједињени и окупљени око идеје о српској држави, ако не воде рачуна о томе како да се организују и заштите од опасности која стално вреба“, изјавио је Југовић.

У склопу манифестације данас ће бити обиљежена и крсна слава Борачке организације – Митровдан, ломљењем славског колача и славским ручком за демобилисане борце и припаднике Борачких категорија у салону „Комета“ у 17.00 часова.

У оквиру ове манифестације сутра је предвиђена промоција филма и споменице „80 година ћутања“ у Културном центру у 19.00 часова.

Парастос за невино страдале на Раковцу биће служен 11. новембра у овом мјесту, а парастос за страдале у Јеловцима биће служен 14. новембра у Мокром.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed