СРНА, 9-10. 8. 2022, Прва служба новоканонизованом светитељу Милошу Билбији

Свештеномученик Милош (Милан) Билбија Фото: grahovo.org

Свештеномученик Милош (Милан) Билбија Фото: grahovo.org

БОСАНСКО ГРАХОВО, 9. АВГУСТА /СРНА/ – У Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову вечерас је служена прва служба којом се прославља новоканонизовани свештеномученик Милош Билбија.

Свечано вечерње богослужење са петохљебницом у навечерје спомена на новоканонизованог и новопроглашеног свештеномученика Милоша грковачко-црнолушког служио је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, саопштено је из кабинета епископа бихаћко-петровачког.

Владика Сергије је у обраћању вјерницима говорио о новомученицима Христовим који су своје животе дали за вјеру и љубав Божију, истакавши страдање и мучеништво свештеномученика Милоша Билбије који није жалио свој живот за истину, пострадавши у најгорим мукама.

Епископу бихаћко-петровачком саслуживали су архимандрит Варнава Дамјановић, протопрезвитер-ставрофор Александар Рељић из Епархије зворничко-тузланске, протопрезвитер Предраг Црепуља и протођакон Немања Рељић.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је 21. маја да у Диптих светих унесе име почившег презвитера грковачко-црнолушког Милоша /Билбије/ и одреди да 10. август буде датум његовог прослављања.

Света архијерејска литургија са читањем синодског акта биће служена сутра у 9.30 часова.

Свештеномученик Милош-Милан Билбија пострадао је од задобијених рана током страховите тортуре аустроугарских власти јер није пристао да фласификује крштеницу Гаврила Принципа.

Након 102 године од смрти Милоша Билбије, односно 2018. године, извршено је обретење моштију које су са црнолушког гробља пренесене у Храм Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову и на тај начин постале доступне вјерном народу.

 

ЖИВОТ И ДЈЕЛА СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА БИЛБИЈЕ УЧЕ ДА ЈЕ ВЈЕРА КИЧМА СРПСКОГ ПОСТОЈАЊА

БОСАНСКО ГРАХОВО, 10. АВГУСТА /СРНА/ – Живот и дјела свештеномученика Милоша Билбије уче да је вјера кичма српског постојања, да са њом нема трговине, да се са њом живи и умире, рекао је данас Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровички Сергије након службе у Босанском Грахову поводом канонизације овог свештеника.

Владика је у бесједи истакао да се мошти овог свештеномученика, који је канонизован на мајском Сабору Српске православне цркве, чувају у Храму у Босанском Грахову од 2018. године.

„Радостан је овај дан и овај град, за свако срце испуњено љубављу Христовом. Отац Милош Билбија је био храбар и несаломив“, рекао је епископ Сергије.

Он је вјерницима у бесједи указао да је њихов земљак, свештеник и јунак, отац Билбија рођен у свештеничкој и јуначкој кући оца Илије, пароха Граховског.

Владика је подсјетио на свештеничке дан оца Билбије који се истицао у свом пастирском раду, својом истрајном и истинском вјером.

Живио је за Цркву и своје парохијане, крстио потоњег јунака и мученика Гаврила Принципа, послије чијег утамничења су, како је рекао владика Сергије, започели дани страдања и за оца Билбију.

„С обзиром да није хтио кривотворити Гаврилову крштеницу, како се то од њега очекивало, у Ливну је био изложен најстрашнијим мукама, палили су му браду, косу, ударали су га и јахали са намјером да га понизе и повриједе. Након дводневног иживљавања, полумртав је враћен своме дому“, испричао је владика.

Упркос напорима многих, додао је, отац Билбија се никада није опоравио, отишао је са овог свијета као мученик и јунак, свештеник који није трговао истином.

Према ријечима владике, заборав није прекрио оца Билбију, већ су његови земни остаци извађени 15. октобра 2018. године, а у мају ове године је проглашен свештеномученика.

„Милош Билбија није издао Цркву, ни свој народ, ни Гаврила. Једном се живи и умире, нека наше живљење буде испуњено чашћу, поштењем, трудом и подвигом, а ако буде нешто требало Господ ће нам сигурно дати“, закључио је владика у бесједи.

Орден новомученика бихаћко-петровачких по благослову епископа Сергија додијељен је протопрезвитеру-ставрофору Војиславу Билбији, потомку свештеномученика, а постхумно Небојши Мајсторовићу архијерејска похвалница за њихову свесрдну борбу за представљање и промовисање лика и дјела свештеномученика Милоша.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed