Глас Српске, СРНА, 19.6.2017, Представљена књига Хроника прогнаних Крајишника 4

Бањалука: Представљена књига Хроника прогнаних Крајишника 4, 19.6.2017. Фото: ДИЦ Веритас / Корана Штрбац

Бањалука: Представљена књига Хроника прогнаних Крајишника 4, 19.6.2017. Фото: ДИЦ Веритас / Корана Штрбац

Бањалука – У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљена књига “Хроника прогнаних Крајишника 4” аутора Саве Штрпца, директора Документационо-информативног центра “Веритас”, који је организовао промоцију.

На промоцији су говорили: Никола Кобац, Жељко Вујановић, аутор Саво Штрбац, уредник Светлана Шиљеговић и Јанко Велимировић из канцеларије Веритаса у Бања Луци.

Штрбац је рекао Срни да књига говори о Србима прогнаним из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, онима који су и данас остали на том подручју, али и оним расутим по свијету.

“Књига говори и о мртвим Србима јер прати ексхумације, идентификације, суђења за ратне злочине, све што је у вези са Србима из Хрватске, било да се суди њима или онима који су починили злочине над њима”, навео је Штрбац.

Он каже да је књига подијељена у три тематске цјелине, од којих прву чине његове колумне објављене у листовима у Србији, као што су “Вечерње новости” и “Политика”, а односе се на садашња дешавања и ратне догађаје у вези са Србима из Крајине и Хрватске.

“Друга цјелина обухвата активности ‘Веритаса; и моје у прошлој години у вези са останком, повратком, интеграцијом и реинтеграцијом Срба. У трећој цјелини заступљено је тужно обиљежавање годишњица хрватских акција ‘Бљесак’, ‘Олуја’, ‘Масленица’, ‘Медачки џеп’, ‘Миљевачки плато’, ‘Билогора’, ‘Пожешка котлина’”, рекао је Штрбац.

Он истиче да је веома значајно да се Срби сјећају сународника које су убили припадници хрватске војске и полиције и да обиљежавају годишњице страдања да злочини не би били поновљени.

“Србима су се деведесетих година прошлог вијека поновили злочини зато што су заборавили све оно што им се десило 1941. године”, нагласио је Штрбац.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed