Политика, 10.5.2016, Lex specialis за Старо сајмиште

Усташки НДХ логор Сајмиште, кула (стање: 2015) Фото: Политика / Д.Јевремовић

Усташки НДХ логор Сајмиште, кула (стање: 2015) Фото: Политика / Д.Јевремовић

Делегација Интернационалне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA) и чланови Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту, обишли су локацију где се током Другог светског рата налазио логор Сајмиште.

Током обиласка централне куле и неколико павиљона, председник комисије, владика славонски Јован (Ћулибрк) и градски менаџер Горан Весић, члан комисије, најавили су да ће у наредним данима бити расписан конкурс за реконструкцију Централне куле на Старом сајмишту. При крају је и израда нацрта Закона о Старом Сајмишту.

– Тај закон који ће бити „лекс специјалис” помоћи ће да се реше имовинско-правни односи. Имамо ситуацију да су у некадашњем концентрационом логору усред града настањени многи људи. Они морају да се иселе, али ће сви бити обезбеђени, као што су и уметници који су имали атељее у централној кули, исељени одатле и сви су добили нове просторе за уметничко стварање – рекао је Весић.

Тек након реконструкције централне куле, чији су неки делови чак и небезбедни, и решавања имовинско-правних питања, одлучиваће се о будућем изгледу читавог меморијалног комплекса. Средства за уређење Сајмишта биће обезбеђена из градског и републичког буџета, али и из међународних фондова. Весић је истакао и да је уређење Сајмишта процес који ће трајати, док је владика славонски Јован подсетио да су градња и формирање Јад Вашема трајали пет деценија.

– Важно је, међутим, да смо сада ту, да смо присутни на локацији и да спроводимо сталне, конкретне кораке – истакао је владика Јован.

Михнеа Константинеску, председавајући организације  IHRA, обећао је да ће, уколико се укаже потреба, IHRA пружити стручну помоћ члановима комисије за Старо сајмиште. У логору Старо сајмиште убијено је око 7.000 Јевреја, а посета je организована управо на дан када се обележава Дан сећања на жртве холокауста у Београду. Наиме, 10. маја 1942. године немачки окупатори објавили су ужасну формулацију да је Београд „очишћен од Јевреја”. Од 1942. године Сајмиште постаје прихватни логор. Најмање 10.000 заточеника страдало је у периоду од 1942. до 1944. године. Велика већина међу њима били су Срби из Хрватске и Босне, али је било и Хрвата, Бошњака, Грка, Албанаца, Јевреја.

 Ј. Чалија

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed