Вести, 10.5.2016, Поклања плац за Српски меморијал

За децу (1152 – 613 девојчица, 539 дечака, млађих од 6 година) која су умрла непознатог имена, идентификациони картон замењен талонима фотографија по 9 малишана означених бројевима, дечији логор у Сиску из система логора Јасеновац.  Према: Музеј жртава геноцида, Каталог изложбе „Били су само деца – Јасеновац гробница 19.432 девојчица и дечака“, Библиотека Министрства иностраних послова Србије

За децу (1152 – 613 девојчица, 539 дечака, млађих од 6 година) која су умрла непознатог имена, идентификациони картон замењен талонима фотографија по 9 малишана означених бројевима, дечији логор у Сиску из система логора Јасеновац. Према: Музеј жртава геноцида, Каталог изложбе „Били су само деца – Јасеновац гробница 19.432 девојчица и дечака“, Библиотека Министрства иностраних послова Србије

Док се власти у Србији и даље премишљају да ли ће или не дозволити изградњу српског Јад Вашада – меморијала посвећеног свим српским жртвама у 20. веку, Оливер Николић, наш земљак, члан Српског културног друштва „Свети Сава“ из Бајројта одлучио је да пресече све недоумице и Српском меморијалу поклони свој плац од 70 ари на главном путу Крагујевац-Краљево.

– Ако град Београд или држава Србија не желе да одреде плац на коме би се изградио споменик српским жртвама као што већ постоји у манастиру Каленић у Аустралији, нудим вам моју њиву од скоро 70 ари на тлу старе српске кнежевине Левач.

Уверен сам да ћу моћи да откупим и плацеве од асфалта до те земље, а локација би била одлична јер се на 50 метара налази црква Света Петка, коју су Турци пре 340 година порушили тако што су цело село закључали у њу и онда је запалили. У близини је и манастир Каленић с својом поносном историјом. Новац не тражим. Важно је да ми Срби будемо свесни да се вршио геноцид над нама – стоји у писму које је Николић послао на адресу Српског меморијала.

 

Потомак мајора Ивановића

 

Пореклом из Левача, поносан је не само на историју свог краја, већ и што је потомак српског мајора Драгића Ивановића и народног хероја, генерал-пуковника Милоја Милојевића.

 
– Мајор Ивановић је ратовао на Солунском фронту, а затим и против Бугара и Аустроугара. Ослободио је Бихаћ због чега је главна улица названа по њему. Генерал Милојевић био је међу првим народним херојима у комунистичкој Југославији, а 1966. је смењен зато што је са сменом Александра Ранковића дошло до чистке српских кадрова у Војсци – прича Оливер Николић.

 

У разговору за „Вести“ Николић каже да се на овај потез одлучио зато што је, иако рођен у Немачкој, и те како свестан својих корена, а изградња спомен-комплекса који ће сведочити о српским жртвама представља духовну инвестицију за будућа поколења.

– У Немачкој постоји изрека која се учи у предмету историја да „ко се не сећа прошлости, тај је проклет да је поново доживи!“ На северозападу Баварске где живим скоро свако село има споменик којим се одаје пошта војницима који су гинули за Немачку. Сваке године се најмање по два пута ти споменици организовано посећују и тако одаје почаст онима који су погинули ван граница земље – каже Николић.

Он подсећа да су и Јевреји изградили Јад Вашам као спомен-комплекс вечног сећања на геноцид који је доживео њихов народ, а да с друге стране, о Србима, који су на зверски начин изгубили око 35 процената свог становништва током Првог светског рата и 25 одсто становништва у Другом светском рату нигде ни гласа ни трага.

– Сматрам да је одлична идеја да се изгради Меморијал који ће заправо бити наша задужбина будућим генерацијама против незаборава. Мора се знати ко је над Србима чинио зверства и колико је уопште Срба изгубило своје животе – каже Николић који је у Немачкој магистрирао и сада ради као економиста, али и поред бројних обавеза активан је у СКД „Свети Сава“ у Бајројту – једном од најстаријих српских друштава у Немачкој. Српске корене и прошлост не заборавља и већ четврт деценије се бави српском историјом.

 

Ђ. Баровић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed