Срна, 9.4.2016, Крестић: Злочини морају бити жигосани и осуђени

Академик Василије Крестић Фото: © Геополитика / Милан Тимотић

Академик Василије Крестић Фото: © Геополитика / Милан Тимотић

„Тиме што ће Степинца прогласити за свеца, Хрвати покушавају да скину са себе одговорност са злочина који су починили. То је добро смишљена политика, која траје 100 година уназад, а можда и више – геноцидна политика“, тврди српски академик Василије Крестић

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ – Српски академик Василије Крестић упозорава да злочини почињени у усташкој Независној Држави Хрватској /НДХ/ и у акцијама „Бљесак“ и „Олуја“ деведесетих година 20. вијека морају бити жигосан и осуђени, а свијет упознат о њима.

Крестић у интервјуу Срни напомиње да ће, све док се то не деси, Загреб чинити Србима штету попут актуелне блокаде отварања преговарачких поглавља са ЕУ.

Он, поводом 75 година од оснивања злочиначке НДХ, наводи да су посљедња дешавања у Бриселу потврда да „некажњени злочин, онима који су га чинили, даје простор да наставе са реализацијом свог пројекта велике Хрватске коју су започели још у 19. веку“.

„Они су од Јасеновца и осталих стратишта, преко `Бљеска` и `Олује` добили етнички чисту Хрватску и они ће сада ићи и даље да се територијално прошире, ако им околности дозволе. Срби морају са тим да се суоче, морају тога да буду свесни и морају се томе супротставити“, сматра Крестић.

Он појашњава да под „великом Хрватском“, прије свега, мисли на ширење Хрватске на простор БиХ, који је Хрватској потребан да би попунила геополитички простор, који нема.

„То је континуитет који имају хрватски државници од најранијих дана, преко Фрање Туђмана, Колинде Грабар Китаровић до Томислава Карамарка. Срби треба то да схвате, а не да траже разлоге да прећуткују своје жртве и да чине уступке у односу на хрватске политичаре“, истиче Крестић.

Према његовим ријечима, Београд не треба да заоштрава односе са Хрватском, али Срби „морају да чувају своје жртве, да их ожале и попишу“.

Крестић вјерује да ће попис жртава потврдити раније налазе комисија о концентрационом логору Јасеновац и да број жртава неће бити испод 700.000.

„Та лицитација бројем жртава је веома ружна, непримерна и мислим, када је реч о Хрватима, да се тај злочин огромних размера минимализује. Зато сам стао на чело друштва за оснивање Меморијалног центра свих српских жртава да се њима више не би лицитирало већ да би оне добиле име и презиме“, објашњава Крестић.

Он указује на улогу некадашњег загребачког надбискупа и блаженика римокатоличке цркве Алојзија Степинца и оцјењује да ће Хрвати истрајати у томе да буде проглашен за свеца, те да ће у томе успјети, јер је позадина тог пројекта политичка, а не вјерска.

„Тиме што ће га прогласити за свеца они покушавају да са себе скину одговорност са злочина. То је једна добро смишљена политика, која траје 100 година уназад, а можда и више – геноцидна политика“, тврди Крестић.

Он подвлачи да када каже „геноцидна политика“ – не говори о хрватском народу као геноцидном.

„Немате ни једног значајнијег хрватског политичара у задњих 150 година, а да се није залагао за `велику Хрватску` и што је више могуће – римокатоличку Хрватску. На том путу су им стали Срби и зато су они сматрани реметалачким фактором“, наводи Крестић за Срну.

Према његовим ријечима, „Срби „морају обавестити свет да је политика Хрватске геноцидна и да је тамо на сцени неофашизам и повампирени клерофашизам“.

„Морамо непрестано и у сваком тренутку да указујемо на то да је хрватска политика геноцидна и да, нажалост, већи дио хрватског друштва прихвата ту политику. То су чињенице које се могу доказати – управо хрватски изворе говоре о томе“, каже Крестић.

 

Разговарала: Сања СРДИЋ

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed