Вечерње новости, 23. 7. 2023, Срушено 18 српских споменика у селу Машић: Претходно руинирана гробља у Ковачевцу и Новој Градишки

Оскрнављено српско горбље у Ковачићу код Нове Градишке Фото: Вечерње новости, screenshot

Оскрнављено српско горбље у Ковачићу код Нове Градишке Фото: Вечерње новости, screenshot

ПОСЛЕ уништавања споменика на православним гробљима у Ковачевцу и Новој Градишки, у селу Машић срушено је последњих дана 18 надгробних споменика, од којих је део разбијен.

Горан Ногић, секретар Већа српске националне мањине Бродско-посавске жупаније, испричао је за портал „Новости“ да је један од мештана отишао на мајчин гроб и тамо видео двојицу младића.

– Питао их је шта тамо раде, а они су одговорили да „грилају“, на шта их је он потерао. Кад су отишли, видео је запаљену ватру коју је угасио, а онда и укупно 18 срушених надгробних споменика. Неки од њих су били разбијени. Мештанин је звао полицију која је направила увиђај и покренула истрагу. Такође су рекли да би оштећени власници требало да се јаве у циљу одређивања штете и на основу тога терећења починилаца. То је до сада учинило двоје људи, али је проблем што су власници гробова великим делом у Србији – испричао је Ногић.

Укупна штета је велика, јер само камен за плочу кошта од неколико стотина до хиљаду евра, плус трошкови гравирања имена и постављања на гроб.

Послењих година ово је трећи случај тешких вандализама на православним гробљима у овом крају.

– До сада је забележено уништавање споменика на гробљима у Ковачевцу и у самој Новој Градишки, а сада и у Машићу, где се гробље налази у шуми, пола километра од главног пута. Та су три гробља ваздушном линијом удаљена мање од пет километара – каже Ногић.

У јуну 2021. године у Ковачевцу код Нове Градишке уништено је 17 споменика, махом исписаних на ћирилици. Тада су уништени и поједини дрвени крстови.

Ногић је у то време изјавио да су Срби-повратници толико препаднути, да су неки чак престали да се изјашњавају као Срби.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed