Глас Српске, 14. 4. 204, ’Наређење с врха‘: Српском министру забрањено да положи цвијеће у Јасеновцу

Споменик арх. Богдана Богдановића у хрватском нацистичком логору Јасеновац Фото: Политика

Споменик арх. Богдана Богдановића у хрватском нацистичком логору Јасеновац Фото: Политика

БЕОГРАД – Министру без портфеља у Влади Србије задуженом за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац.

Хрватски полицајац му је саопштио да је то наређење „с врха“ и да му је речено да „српски министар не смије ући у Јасеновац“.

Милићевић је боравио у радној посети Србима у околини Новске, на њихов позив, а након завршених састанака са представницима Срба из локалног културно-умјетничког друштва и сеоских месних заједница, министар се са сарадницима упутио ка спомен-парку у Јасеновцу, како би одао пошту Србима убијеним у злогласном логору НДХ.

„Међутим, на самом улазу у спомен-комплекс, комби у којем се налазио министар зауставили су хрватски полицајци који су министрово возило окружили са три своја аутомобила. Полицијски службеник, који се није представио, наредио је да комби са министром и његовим сарадницима одмах напусти Јасеновац“, саопштено је из Кабинета министра.

У саопштењу је наведено да је полицајац издао сљедеће наређење: „Окрените возило и одмах се упутите ка граничном прелазу Бајаково, без задржавања на територији Хрватске“.

„На питање министра зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посети Јасеновац и запали свећу жртвама усташа, полицајац је одговорио да `има наређење с врха`. На питање ко је тачно дао то наређење, полицајац је одговорио да не зна да ли је одлука МУП-а или Министарства спољних послова, као и да он само слуша наређења – а наређење је јасно: `Српски министар не смије ући у Јасеновац!`“, наведено је у саопштењу.

Милићевић је потом изашао из комбија и тражио да само направи фотографију спомен-комплекса, на шта га је опколило неколико полицајаца и поновило захтјев да уз њихову пратњу одмах крене пут граничног прелаза са Србијом.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској (НДХ) на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата. Формиран је у августу 1941. године, а осмислио га је један од највећих ратних злочинаца тог доба Макс Лубурић, који био и први командант логора. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у Јасеновцу је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed