Глас Српске, 7.4.2016, Јасеновац и Доња Градина значајни за историју читавог српског народа

Козарска Дубица – Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је данас да је изучавање и преношење истине о страдању у Јасеновцу и Доњој Градини значајно за историју читавог српског народа, која не смије да се заборави.

Он је новинарима у Козарској Дубици рекао да је на територији Балкана у Другом свјетском рату страдало више од два милиона Срба, а само у јасеновачком стратишту Доња Градина више од 500.000 жена, дјеце и људи који су невино страдали.

Бањац је додао да је много људи убијено у БиХ и Србији само зато што су били православци и Срби.

„Зато Доња Градина треба да буде подручје од значаја за читав српски народ, односно за историју која не смије да се заборави“, рекао је Бањац и додао да српски народ често прашта и заборавља.

Он је нагласио да 70 година нема никаквог обиљежја у Доњој Градини.

„Ми смо пустили да вријеме чини своје, а мислим да је дошао тренутак да морамо да кажемо да је у Другом свјетском рату страдао српски народ, да је Јасеновац био једини логор за дјецу, те да је вријеме да се знају имена и презимена оних који су убијали и оних који су страдали у Јасеновцу“, оцијенио је Бањац.

Он је навео да се никад не смије заборавити да је српски народ био други народ по страдањима у логорима у Другом свјетском рату.

„Поводом тога је у Народној скупштини Републике Српске усвојен закључак да се формира одбор у Народној скупштини за Доњу Градину“, рекао је Бањац.

Он је додао да би тај одбор требало бити формиран у року од два мјесеца.

„Ми ћемо послати декларацију о геноциду над српским народом у Другом свјетском рату од стране НДХ свим парламентима у свијету и надам се да ће почети усвајање те декларације“, најавио је Бањац.

Говорећи о значају учења о страдању Срба и других народа у логору Јасеновац и Доњој Градини, Бањац је рекао да се обзиром на значај, Спомен-подручје Доња Градина мора издвојити из групе осталих институција културе.

„Доња Градина не може имати исти статус као музеј или нека друга институција културе, већ мора да има посебан статус и посебно мјесто у буџету Републике Српске и у оквиру активности Владе Републике Српске и Србије“, изјавио је Бањац.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed